Српски  Magyar 

Јавни позив за подношење Предлога за доделу Октобарске награде општине Србобран, Звања почасног грађанина општине Србобран и Захвалнице

Република Србија
Аутономна покрајина Војводина
Општина Србобран
ОПШТИНСКА УПРАВА   
Број:17-1/2016-IV   
Датум:09.09.2016. године         
21480 Србобран, Трг Слободе 2
Тел.: 021/730-020; Факс:021/731-079
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
    
На основу члана 14. Одлуке о награди и признањима општине Србобран („Службени лист општине Србобран“ број:10/2013), упућујемо:

ЈАВНИ ПОЗИВ

за  подношење Предлога за доделу:

  • Октобарске награде општине Србобран
  • Звања почасног грађанина општине Србобран
  • Захвалнице

Предлози се  достављају закључно са 30.09.2016. године, на адресу Општинска управа Србобран, Трг Слободе бр. 2, Србобран са назнаком предлог за Октобарску награду и признања.
Предлози морају бити сачињени у писаној форми и морају бити образложени.

При сачињавању Предлога, потребно је да се, субјекти који достављају исте, придржавају одредби Одлуке о награди и признањима општине Србобран које гласе:

Октобарска награда општине Србобран додељује се лицу које је држављанин Републике Србије, настањеном на територији општине Србобран.
Октобарска награда општине Србобран, додељује се за дело које представља највредније достигнуће у науци култури, уметности просвети, здравству, физичкој култури, спорту, новинарству, производном раду или у другим областима привредног и друштвеног живота.
Награда се може доделити и за целокупно стваралаштво.
Награда се додељује појединцима или групама аутора за заједничко остварење.
Награда се додељује за дело које је постало доступно јавности публиковањем, излагањем или доступно на други начин за период од годину дана.

Под делом које је постало доступно јавности сматра се:

  • дело у области научно-истраживачког рада и уметности објављено у року предвиђеном за награду;
  • остварење у области културног стваралаштва, ангажовању на ширењу и развоју културе и развијању активности аматерских културно-уметничких друштава, као и стварање услова за коришћење културних добара;
  • дело ликовне и примењене уметности, ако је изложено у галерији и другом простору намењном за излагање дела из ове области;
  • осавремењавање процеса наставе и објављивање стручних радова са образовно-васпитном проблематиком;
  • увођење и примена достигнућа у области медицине и допринос развоју и унапређивању здравства;
  • резултати остварени у области унапређења и заштите животне средине;
  • врхунски резултати остварени у области спорта и допринос развоју и унапређивању физичке културе и спорта;
  • новинарско достигнуће остварено у писаним или електронским медијима;
  • архитектонско грађевински и други пројекат објекта по коме је, у року предвиђеном за награду, објекат завршен, као и урбанистички планови, ако је њихова реализација отпочела;
  • стварање новог производа (проналазаштво), разрада и примена технолошких достигнућа и други видови рада који омогућавају оплемњивање постојећих и увођења нових производа, продуктивност и економичније пословање, ако је њихова реализација опочела;
  • врхунски резулати у области пољопривреде производње;
  • самостални радови (дипломски, семинарски и други радови) ученика и студената који представљају допринос одређеној области науке, оригинално тумачење неког проблема, делимично ново решење практичне примене одређених научних резултата, или уметничко достигнуће које се по вредности посебно истиче, као и резултати ученика и студаната и награде освојене на републичким и међународним такмичењима.

Признања општине Србобран су:

  • Звање почасног грађанина општине Србобран
  • Захвалница

Признања општине Србобран додељују се грађанима - држављанима Републике Србије, са пребивалиштем на територији општине Србобран, односно предузећима, установама, организацијама или месним заједницама са седиштем на територији општине Србобран.
Признања општине Србобран могу се доделити и грађанима - држављанима Републике Србије, чије пребивалиште није на територији општине Србобран, односно предузећима, установама, организацијама или месним заједницама чије седиште није на територији општине Србобран, а као посебно признање могу се доделити и страним држављанима, страним предузећима, установама или организацијама.

Звање почасног грађанина општине Србобран додељује се, као највиша лична почаст и израз посебног поштовања, грађанима који уживају велики углед у земљи и свету.
Звање почасног грађанина општине Србобран може се доделити и страним држављанима.

Захвалница се додељује грађанима, предузећима, установама, организацијама или месним заједницама за постигнуте примерене резултате и успехе у раду, учињене подвиге, хумана дела, као и за испољену храброст и пожртвовање у спасавању живота људи и материјалних добара.
Захвалница се може доделити и грађанима, предузећима, установама или организацијама чије пребивалиште, односно седиште није на територији општине Србобран, као и страним држављанима, предузећима, установама или организацијама, уколико је њихов допринос од значаја за општину Србобран.                                 

Председник
Комисије за награде и признања општине Србобран
Наташа Николић с.р.