Српски  Magyar 

Прва самостална изложба Ангеле Јовић Зеремски

У Галерији Дома културе Србобран у понедељак је отворена прва самостална изложба слика Ангеле Јовић Зеремски, младе уметнице из Турије. Ангела се љубитељима сликарства представила са двадесетак уља на платну, на изложби под називом "Лаку ноћ душо…".

"Месец април је оно време у години када представљамо и афирмишемо младе уметнике, а посебна нам је част што је то вечерас сликарка из наше општине која је своју прву самосталну изложбу одлучила да одржи баш у нашем Дому културе. Честитам јој што је скупила храбрости да после неколико учешћа на заједничким изложбама и колонијама, по први пут пред публику стане са искључиво својим сликама", рекла је директорка Дома културе Соња Стојновић. 

Остаће забележено да је сликарство Ангеле Јовић Зеремски јавности први приближио Иштван Фуско, потпредседник Српског Арт Центра у Новом Саду. "Ангелу сам упозна пре 10, 12 година, видео сам неке њене радове, сретао сам је на колонијама, али до недавно нисам превише обраћао пажњу и дубље анализирао њене слике. Пре десетак дана гледао сам њене радове у галерији на интернету, а затим је Ангела код мене кући донела своје радове да их погледам. Након тога сам, без проблема, у једном даху написао предговор за ову изложбу. Често уметници на почетку каријере западну у ћорсокак, да би то избегли и напредовали толико да њихова дела почну да се препознају и ван средине из које долазе, треба да препознају добру намеру у свакој критици. Мислим да Ангела након овог корака, самосталне изложбе, треба да крене на нека већа такмичења, на смотре уметничких дела пред широм публиком, само тако направиће нови искорак, у непознато, који ће јој дати на квалитету и учиниће да постане препознатљива где год се појави. Оно што сам запазио на њеним сликама, је да она своју ведрину и тај широки осмех преноси и на платна. Најбољи цртачи на свету су углавном архитекте, они своје уметничке цртеже и слике доводе до толике перфекције да та дела постају гротескна, мени чак неподношљива. Хоћу да кажем, да не мора цртеж бити савршен, много је важнија та енергија коју преноси, та позитивна реакција и веселе боје које имају Ангелина дела. Желим јој да настави да ради, да се усавршава, напредује, јер има шта да покаже, маште и инспирације јој не недостаје. Ја ћу јој помоћи да у другим градовима оствари контакте и да покаже своје слике и публици ван наше општине", истакао је Фуско.

"Велико хвала свима који су вечерас дошли у Галерију Дома културе, што су дошли да ме подрже, што су уз мене. Много ми то значи и надам се да ће уживати у мојим сликама. Захвална сам и Дому културе што ми је омогућио да одржим прву самосталну изложбу, такође и господи Фуско и Каћански на лепим речима и подршци. Још једном хвала свима", рекла је Ангела Јовић Зеремски.

Изложба је доступна до 15. маја.

Службени лист