Српски  Magyar 

Дух Херцеговине у Дому културе Србобран

У Дому културе Србобран у петак су представљене две књиге - Српско национално питање у Босни и Херцеговини: историјски процеси, личности и идеје, зборник радова са научног скупа историчара "Ћоровићеви сусрети 2022. године", који су традиционалну одржавају у Гацку, као и књига Земљом Херцеговом, аутора Алексе Вучковића и Радомира Вучковића, који је уједно и директор Народне библиотеке у овом херцеговачком граду.

Детаљније

Нова књига Ласла Парацког "Приче о нама"

У Народној библиотеци Србобран одржана је промоција књиге на мађарском језику "Приче о нама", зборник изабраних текстова који су објављени на порталу szenttamas.rs у предходних десет година. Аутор књиге је новинар Ласло Парацки, хроничар србобранске свакодневице и сведок многих догађаја и сусрета, који је допринео развоју и афирмацији медијске сцене на мађарском језику.

Детаљније

Анђели Смајић додељено "Ленкино перо"

Доделом награде и похвала "Ленкино перо", које се у оквиру манифестације "Ленкин прстен" додељују младим песницима на конкурсу за најбољу љубавну песму у конкуренцији ученика, у недељу је свечано окончан седмодневни културни програм током којег Србобран сваке године слави љубав, поезију и причу о Ленки Дунђерској.

Детаљније

Драгици Стојановић уручен "Ленкин прстен" за 2022. годину

Драгици Стојановић, песникињи из Зрењанина, у суботу је у Србобрану уручена књижевна награда "Ленкин прстен" за најлепшу љубавну песму написану на српском језику у претходних годину дана. Овогодишња лауреаткиња престижну награду заслужила је за песму "Откад те не волим", објављену у збирки Глувонема (издавач Градска народна библиотека Зрењанин), а одлуку је једногласно донео жири у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица), и Биљана Пушкар (чланица). Песникињи Драгици Стојановић плакету, диплому и новчани део уручили су Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, Милена Аларгић, председница СО Србобран, и Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран.

Детаљније

Откривен споменик Ленки Дунђерској на Тргу слободе

Трг слободе у Србобрану од данас краси и споменик Ленки Дунђерској у природној величини. Пројекат "Повратак Ленке у родни крај" заједно су реализовали Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, и Општина Србобран. На свечаности организованој у оквиру традиционалне манифестације поводом доделе књижевне награде "Ленкин прстен", споменик су открили Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, информисање и односе са верским заједницама, и Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. Ленкину статуу израдио је академски вајар Стеван Филиповић, а изливена је у Уметничкој ливници Станишић.

Детаљније

Одржан други начни скуп о породици Дунђерски

У Србобрану је данас одржан други научни скуп "Породица Дунђерски - грађанска култура српске Војводине", још један међу бројним програмима осмишљеним поводом свечаног уручења књижевне награде "Ленкин прстен". Своје радове у Дому културе Србобран изложило је 13 научних радника - историчара, историчара уметности, књижевника, правника и других, који су из више углова осветлили активности, деловање и утицај породице Дунђерски на друштвене токове времена у ком су живели, али и у каснијим годинама.

Детаљније

Драгици Стојановић "Ленкин прстен" за 2022. годину

Жири за доделу "Ленкиног прстена", књижевне награде за најбољу љубавну песму, који је радио у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица), и Биљана Пушкар (чланица), на последњој седници, 15. новембра 2022. године, одлучио је да награду за најбољу љубавну песму 2022. године, "ЛЕНКИН ПРСТЕН" добије песма "Откад те не волим", Драгице Стојановић, песникиње из Зрењанина. Одлука је донета једногласно.

Детаљније