Feb 19, 2019 Last Updated 4:30 PM, Feb 18, 2019
Knjizevna nagrada Lenkin prsten, Srbobran 2007.У петак, 16.новембра 2007. године у Галерији  Дома културе Србобран одржано је прво вече  манифестације „Ленкин прстен“ на коме је приказан филм „Сага о породици Дунђерски“ и представљене песме из ужег избора у извођењу Групе за сценско казивање Дома културе. Након тога је мр. Слободан Бјелица, асистент на Филозофском факултету у Новом Саду промовисао књигу Александра Касаша „Камендин – један од велепоседа породице Дунђерски“.
Детаљније
    Војиславу Карановићу је у Дому културе у Србобрану свечано уручена награда „Ленкин прстен“ која се додељује за најбољу љубавну песму на српском језику. Дом културе у Србобрану ово признање је установио у знак сећања на славну суграђанку Ленку Дунђерски. Карановићу је награда уручена за песму „Тунели“.
-Ово признање је усановљено на подлози настанка поезије и велике песме „Санта Мариа делла Салуте“. Да није било Ленке Дунђерски и Лазе Костића , који је од Ленке направио унутрашњи лик са којим је водио интезивни дијалог, никада не бисмо добили такву песму – рекао је Карановић.    Говорећи о награђеној песми „Тунели“, иако је скептичан према разврставању песама на љубавне, мисаоне, социјалне и друге, Карановић је изразио задовољство што је доведена у везу са поезијом Лазе Костића.
-Песма говори о љубавном осећању, покушају да човек допре до другог. Без тог сталног настојања и додира у покушају успостављања духовне целине, нема квалитетне поезије, али ни живота. – рекао је Карановић
    На додели награде књижевник Миро Вуксановић говорио је о Ленки Дунђерски и Лази Костићу. Глумац СНП Миодраг Петровић рецитовао је Костићеве стихове, а певач Александар Петровић извео је делове опере „Ленка“ коју је компоновао Мирослав Штаткић.
-Радује ме што сам добио награду помало загонетног имена „Ленкин прстен“. Прстен симболизује везу, даје облик коначности, док слова меког имена Ленка за све оне којима је поезија у срву могу да симболизују простор вечне отворености – рекао је на додели Карановић.
    У ужем избору за награду биле су и песме Радмиле Лазић, Мирослава Лукића, Мирослава Максимовића, Милана Ненадића и Радивоја Станивука. У жирију су били Иван Негришорац, Зоран М.Мандић и Милан Дунђерски.
Блиц 19.11.2007. године
аутор: Г.Добриловић
  – Књижевна награда „Ленкин прстен“, која се уручује аутору најлепше љубавне песме на српском језику, ове године одлуком жирија, који су чинили Иван Негришорац, Зоран М.Мандић и Милан Дунђерски, припала је Војиславу Карановићу за песму „Тунели“. Награду, у коју осим новчаног износа, спада плакета и прстен од белог злата, Карановићу је уручио председник општине Србобран Бранко Гајин.
    На свечаности у суботу увече у Галерији Дома културе у Србобрану, лауреат Војислав Карановић је изразио задовољство што се његови стихови доводе у везу са стиховима Лазе Костића  „Santa Maria della Salute”
- Посебно сам задовољан што награда коју сам добио има помало загонетан назив „Ленкин прстен“. Прстен симболизује везу, оно што затвара и своди, завршава, даје облик коначности, док слова тог меког имена – Ленка, за све оне којима је поезија у срцу, поготово поезија Лазе Костића, могу да симболизују једино простор вечне отворености. Покушај да се у свету и у свести прокопају тунели да се споје коначно и бесконачно и то је оно што поезија чини. Тај спој, то венчање нуди обећање велике радости, а од такве радости сви дуси сада као и увек могу само од милине да полуде – рекао је Војислав Карановић, који је други добитник ове награде.
На свечаности, уз сценографију која је подсећала на давно прошла времена и једну од највећих љубавних драма у српској књижевности, Миро Вукасновић, председник Матице српске, говорио је о мистериозном односу Лазе и Ленке. Такође, том приликом Александар Саша Петровић, оперски певач, је уз пратњу на клавијатурама Тамаре Јовићевић отпевао неколико арија из опере „Ленка“, док је Миодраг Петровић, глумац СНП-А говорио стихове песме „Santa Maria della Salute”
    Иначе, награда „Ленкин прстен“ прошле године припала је академику Матији Бећковићу.
Вечерње новости, 19.11.2007. године

Службени лист