Српски  Magyar 
   Песнику из Сомбора Благоју Свркоти уручена је књижевна награда Ленкин прстен. Свркота је награђен као аутор песме Седам малих песама, из збирке Путовање у Мисир, коју је стручни жири у саставу Зоран М. Мандић, Душан Радивојевић и Драгана Чокић прогласио за најбољу љубавну песму на српском језику, написану у претходних годину дана. Свечано уручење организовано је у Дому културе у Србобрану. У част овогодишњег лауреата припремљен је двочасовни програм током ког је поново осветљен однос Лазе Костића и Ленке Дунђерски, по којој књижевна награда носи име.
 Песник Перо Зубац, који је последњих 20 година посветио истраживању саге о Ленки Дунђерски о којој управо ових дана из штампе излази његова вредна књига, надахнуто је говорио о њеној биографији и односу према Лази Костићу, публициста Хаџи Зоран Лазин говорио је о настанку и веку песме Santa Maria della salute, а глумци Жељка Јелић и Миодраг Петровић говорили су љубавну поезију.
  Образлажући одлуку жирија, председник Зоран М. Мандић изразио је уверење да њихов избор није изневерио ни Србобран, ни Ленку, ни Лазу Костића. „Ако се зна да је права љубавна песма огледало душе и говора песникова срца, Свркота је у Седам малих песама највише на малом простору дистиха, вешто иманигирао савез симболичких и лирских набоја, сажимајући у њима она језичка умећа и алате без којих је немогуће певати о љубави, а да у том певању ритам и мелодија песме не извиру и не увиру једно у друго. И Седам малих песама, и песникова душа и срце, светле својим унутрашњим блеском, и вртоглавицом која се стапа са зрацима тајне, увек и заувек, као први пут, као метафора ероса лепршавог бола, као маштовита реторичка заменица за снове, као размена музике, као песма ти и ја, као невидљива партитура личне драме на једном од симболичких путовања у Мисир, у коме се, као копно и море, као небо и земља, срећемо, једно друго носимо, хранимо, пијемо, деламо и обликујемо. Отуда и право да се једна оваква песма, са својих седам малих бисера, издвоји и заручи Ленкиним прстеном“, рекао је, између осталог, Зоран М. Мандић.
  Председник општине Србобран Бранко Гајин, који је Свркоти уручио награду, истакао је да локална заједница жели да чува традицију и слави лепе и племените ствари. "Породица Дунђерски је симбол једног времена, грађанске Војводине и Србобрана. Поносам сам што наш град држи до песништва и љубави, и кроз ову награду исказује поштовање према љубавној поезији, али и својим коренима. Задовољство ми је награђеном песнику уручити Ленкин прстен“, рекао је приликом уручења награде Гајин. Захваљујући на награди Благоје Свркота је истакао да је „немоћан да сакрије радост“ због награде Ленкин прстен. „У мој мали живот улази Ленкин прстен, који ћу с великим поштовањем чувати и уз њега изнова промишљати Лазину Santa Maria della salute. Сто је година најлепшој песми српске љубавне лирике. Леп је и диван овај чин Србобрана града, када Ленкиним прстеном усрећује песнике, подстиче лиричаре да воле и да воле још више, инспирише изасланике небеских вибрација да наново откривају и да наново доживљавају најлепша људска осећања. Србобранци намерно изазивају епидемије песничке љубави, стварају дрхтаве, најтананије песничке среће. Ленка Дунђерска је то, и она Лазина овоземаљска и она Лазина космичка, заслужила. Хвала вам за Ленкин прстен“, рекао је, између осталог, Благоје Свркота.
   Присутне госте на почетку свачаности поздравио је Владимир Мудрински, директор Дома културе Србобран. „Четири године се боримо и трудимо да овом манифестацијом отргнемо од заборава причу о једној од највећих песничких љубави, између Ленке Дунђерски и Лазе Костића, и причу о најлепшој љубавној песми на српском језику, Santa Maria della salute. Књижевна награда Ленки прстен је установљена 2004. године и замишљена је као годишња награда за најлепшу љубавну песму на српском језику. Досадашњи добитници били су Матија Бећковић, Војислав Карановић и Александар Лукић. Жеља нам је да ова манифестација постане једна од најважнијих у Србији, али и шире“, рекао је Мудрински. Свечаности у Србобрану присутвовао је и Милан Мицић, заменик покрајинског секретара за културу. Он је изразио посебно задовољство због „неговања манифестације која слави поезију и најпитомије, најдубље и најфиније осећање које постоји у људској души, љубав“. „Ове године обележавамо 100 година песме Santa Maria della salute, а идуће година је пред нама обавеза да обележимо 100 година смрти Лазе Костића. Помен на Ленку, помен на Лазу и помен на породицу Дунђерски је за похвалу и на понос града Србобрана и желим да ова манифестација и награда дуго трају и добију још већи значај у српској књижевности“, рекао је Мицић.   
 
 

Службени лист