Српски  Magyar 

Услови у школи на завидном нивоу - У посети Гимназији и стручној школи „Светозар Милетић“

Једину средњу школу на територији општине Срборан, Гимназију и стручну школу „Светозар Милетић“, данас су посетили Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, Кристијан Кочиш, члан Општинског већа задужен за образовање и културу и Слободан Субић, директор Центра за спорт и туризам. Заједно са директорком школе Јасмином Шегуљев они су обишли неколико одељења, разговарали са ученицима и професорима о условима у школи.

„Данашња посета Гимназији и стручној школи 'Светозар Милетић' у Србобрану има за циљ да се уверимо у којим условима се наша деца образују и у којим условима професори обављају наставу. Драго мије да су услови у школи на завидном нивоу, а оно што је изузетно важно и од суштинског значаја за једину средњу школу на теритотији наше општине, јесте да је тенденција повећања броја ђака. Веома је важно и да наставимо са улагањем у школу, да услови буду што бољи и да се настави тенденција раста броја ђака. Радује чињеница да је готово осамдесет одсто ђака ове школе са територије општине Србобран, а драго нам је да и из других места има ђака и да је школа отворена за све. Суштински је важно да наши основци знају и да препознају да је ова Гимназија и стручна школа квалитетна образовна установа“, рекао је Радивој Дебељачки, приликом обиласка ове школе.

Стратегија и примаран циљ школе, између осталог, јесте да се подстакну деца са територије општине Србобран да упишу ову школу. „Оно што сада следи јесте да се проширујемо упис и да се орјантишемо и на околне општине. Једна смо од ретких школа која има тако велику подршку локалне самоуправе. Свим ђацима који уписују нашу школу обезбеђени су старт пакети које садрже основни прибор као што су оловке, гумице, мајце за физичко васпитање, а ученицима из Турије и Надаља обезбеђен је бесплатан превоз до школе. За ученике гимназијског смера обезбеђени су бесплатни уџбеници, за смер фризера постоји потпуно опремљен кабинет за практичну наставу, док је за ученике смера туристички техничар обезбеђена стручна пракса у одмаралишту у Сутомору. Све ово обезбеђено је уз велику подршку општине Србобран. Мислим да овакав вид подршке нема ни једна школа. Такође, упис у нашу школу је потпуно бесплатан. Наша школа ни по чеми не каска ни за једном другом школом у окружењу, ни што се тиче резултата ни услова у којима се одвија настава. Оно што је ново јесте да од наредне школске године добијамо нови смер, имаћемо једно комбиновано одељење, фризер-педикир-маникир“, рекла је Јасмина Шегуљев, директорка Гимназије и стручне школе „Светозар Милетић“ у Србобрану.

Ову средњу школу у Србобрану тренутно похађа 135 ђака, а са новим смером предвиђено је на предстојећем упису нова 84 места. У школи очекују да ће следећу школску годину, у септембу започети са око 200 ђака.