Српски  Magyar 

ОШ "Јован Јовановић Змај" дом науке

"Змајев фестивал науке", девети по реду, одржан је у Основној школи “Јован Јовановић Змај”. На јединствен начин ученици и наставници ове образовне установе, помогнути са друговима и колегама из других установа основног, средњег и високог образовања, промовисали су и приближили бројне научне дисциплине посетиоцима, и нади да ће неки од њих изабрати научна истраживања и развој науке за своје животно опредељење. Приказани су експерименти из хемије, физике, биологије, презентоване занимљиве чињенице из историје и географије, откривене многе тајне језика...

Адријана Вереш, професорка биологије и координаторка пројекта, оценила је да кроз овај пројекат млади стичу бројне међупредметне компетенције, вештине и искуства.

“Кроз организацију учимо наше ученике предузетништву, јер смо новац сакупљен кроз акцију ‘Папирко’ уложили у куповину материјала који је потребан за реализацију експеримената и фестивала у целини. Волим да се нашалим и кажем да смо достигли покрајински ниво у нашој организацији, јер смо ове године имали госте из Баната и Срема. Дошли су нам ученици из свих основних школа на територији општине Србобран, ученици и професор из средње школе из Новог Бечеја, затим две учитељице са 10 ученика из ОШ ’23. октобар’ из Сремских Карловаца, наставница математике и њени ученици су представљали ОШ ’20. октобар’ из Врбаса, док су високообразовне установе представљали професори, доценти, докторанди и студенти са Пољопровредног и Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Изузетно сам задовољна одзивом, сваки пут када бих ушла у кабинете, тамо бих затекла по 20-30 ученика, на штандовима је било као у кошници. Оно на чему смо изузетно захвални јесу спонзори, без којих не бисмо могли да реализујемо фестивал на овом нивоу. Главни спонзор је Општина Србобран, пицерије ‘Delicious’ и ‘Picante’, гвожђара ‘АС ДОМ Плус’, штампарија ‘Мултпринт’, пекара ‘Зорић’ из Темерина и наша фотографкиња Агнеш Кантарџић, која сваке године овековечи најзабавније тренутке фестивала“ рекла је професорка Вереш и најавила посебно интересантан јубиларни, десети "Змајев фестивал науке" за следећу годину.