Српски  Magyar 

Шест општина за обилазницу

   Председници општина Врбас, Србобран, Мали Иђош, Кула, Сомбор и Оџаци, заједно са представницима Фонда за капитална улагања АП Војводине, Покрајинског секретаријата за архитектуру, урбанизам и градитељство, и Покрајинског секретаријата за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу, потписали су у Врбасу протокол о сарадњи на изради планске документације и изградњи обилазнице – пута за брзи моторизовани саобраћај на територији ових општина. Протокол су потписали др Жељко Видовић, председник општине Врбас, Бранко Гајин, председник општине Србобран, Немања Делић, градоначелник Сомбора, Предраг Цветановић, председник општине Оџаци, Роберт Чоре, председник општине Мали Иђош, у име општине Кула уговор је потписао Бранислав Вујовић, директор „Завода за изградњу“, затим Миодраг Јововић, заменик покрајинског секретаријата за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу, и Момчило Миловић, директор Фонда за капитална улагања АП Војводине.  
   Председник општине Србобран Бранко Гајин истакао је да су све окупљене општине препознале овај пројекат као веома значајан за њихов развој. „Данашњи потпис представља први корак или иницијалну капислу у решавању озбиљног проблема као што је транзитни саобраћај кроз општину Србобран и друге општине. Пут М3 пролази кроз срце Србобрана и обилазница нам је неопходна. Путеви су нам опретећени, посебно улице 19. октобра, Петра Драпшина и Врбашка, и сваке године приморани смо да улажемо новац у обнављање саобраћајница у овим улицама, што нас доста кошта. Људи који станују у тим улицама трпе штету на својим кућама и зато нам је обилазница неопходна. Знамо да пут неће бити грађен већ сутра, да је ово први део приче која ће се огледати у припремама озбиљне пројекте документације, у проналажењу места у Просторном плану Војводине, а онда смо већ на добром путу да се обилазница и изгради“, рекао је Гајин. На овом пројекту биће ангажована и Развојна агенција „Бачка“.
  Просторни план Републике Србије препознао је овај путни правац као веома важан, али он ипак није ушао у списак приоритета за изградњу до 2014. године, па су зато наведене општине покренуле иницијативу пред нижим нивоима власти, у овом случају покрајинским, како би добиле подршку за реализацију пројекта. У Војводини се, иначе, ових дана води јавна расправа о новом концепту регионалног развоја и идеја је покренута са жељом да се добије подршка и запажено место у новом Просторном плану Војводине.  
  Како се чуло на првом састанку организованом овим поводом, ових шест општина и други органи власти нашли су се на једном задатку, а то је унапређење развојних шанси сваке локалне самоуправе појединачно, али и целог региона укупно. „Имамо разне проблеме у функционисању путних праваца у овом региону и то је оно што уједињује ове општине. Зато смо започели разговоре о изградњи једне саобраћајнице – обилазнице која би повезивала ове градове. Тиме се побољшавају саобраћајне прилике, скраћује путни правац и убрзава промет роба, што посебно интересује могуће инвеститоре, јер би се уз ову саобраћајницу отварале индустријске зоне“, рекао је Миодраг Јововић, заменик покрајинског секретара за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу.