Српски  Magyar 

Две вечери у знаку салаша

   У оквиру манифестације Дани културне традиције Дом културе Србобран организовао је изложбу слика и промоцију монографије посвећене салашима. Љубитељима ликовне уметности сликама са мотивима салаша представио се Тибор Нађ, сликар из Новог Бечеја, док су љубитељи писане речи имали могућност да присуствују представљању монографије „Салашарски дивани“, познатог новинара и публицисте, родом Србобранца, Јована Танурџића.   
  Сликар Тибор Нађ премијерно је за ову прилику изложио двадесетак слика на којима су у пуном сјају предстваљени војвођански салаши, какви још само живе у сећањима најстаријих. „Одржао сам обећање изречено пре годину дана културним радницима из Србобрана да ћемо у овом граду премијерно изложити слике о салашима, што ме посебно радује. Желео сам да забележим изворне салаше за будуће генерације, јер они полако нестају. Салаши на сликама су аутентични, две трећине су из Бачке и једна трећина из Баната. Нисам их улепшавао и дотеривао, иако сада они постају туристичка атракција, преуређују се и мењају свој изглед. Трудио сам се да на платно пренесем дух и топлину којим су одисали, и уколико сам успео, веома сам задовољан“, рекао је Тибор Нађ приликом отварања изложбе.
   Друго вече манифестације Дани културне традиције било је посвећено монографији „Салашарски дивани“, аутора Јована Танурџића. Према речима издавача Радмила Мулића, „Салашарски дивани“ су настали као резултат прикупљених текстова које је Танурџић објављивао у листу „Дневник“, уз фотографије Николе Стојановића. „Обишли су све оно што се може назвати аутентичним салашем у Војводини. Сада има доста туристичких салаша али то носу они салаши о којима Јован пише, већ о аутентичним салашима и људима на њима. То је хроника о времену за нама и надам се да ће ова књига постати највредније сведочанство о једном времену и једном животу“, рекао је Мулић.
  „Одавно сам желео да једно вече проведем са вама и да причамо о ономе чиме се бавим. После свих спортских изазова и новинарских доказивања, што није једноставно у нашем свету, окренуо сам се животу у којем бележим људе, судбине и амбијенте у овој нашој равници, у овој нашој Војводини. Књига 'Салашарски дивани' је збир есеја, аутентичних дивана са салаша, на коју сам веома поносан, јер је прва, а у припреми је и друга. Књига је преведена немачки и свима је јасно зашто баш на тај језик. Ови дивани, захваљујући преводу, добиће нове читаоце на ширем простору, а идеја је да диване преведемо и на мађарски језик. У другој књизи забележићемо диване из Барање, из јужне Мађарске, из темишварског Баната“, рекао је Танурџић. Након промоције у дворишту Дома културе Србобран, аутор је директору Владимиру Мудринском поклонио примерке своје три књиге.