Српски  Magyar 

Велика акција уређења школа

Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице и Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, у сарадњи са Фондацијом Ћесаров – Bern, Recan – фондом за повраћај и рециклажу лименки, ЈП „Војводинашуме“ и Покретом горана Војводине, расписали су јавни позив за пријаву и учешће у реализацији програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, за школску 2011/2012. годину. Програм има циљ да подиже свест и личну одговорност за бригу о животној средини, и подстакне активности на неговању и очувању чистијег и зеленијег амбијента у предшколским установама, основним и средњим школама и локалним срединама на територији АП Војводине.

Планом акције је предвиђено да програм „За чистије и зеленије школе у војводини“ допринесе развијању активних метода учења и наставе, развијању способности за тимски рад ученика и наставника, затим оснаживању такмичарског духа и комуникативности, као и укључивање у непосредни истраживачки рад и развијање сарадње са локалним срединама, месним заједницама, комуналним предузећима и удружењима. Установе које се укључе у акцију имају обавезу да сниме почетно стање у установи/школи и одабраним јавним местима, и направе план активности за период 20. октобар 2011. – 15. мај 2012. године. Овај план, између осталог, треба да обухвата: план уређења школског простора (озелењавање школског дворишта или школске зграде, учионица, сакупљање папирне, пластичне и лимене амбалаже и постављање контејнера за рециклирање, обезбеђивање простора за компостирање и сл.); план чишћења, уређења и улепшавања одабраних јавних места; потврду о учешћу најмање још једне предшколске установе-школе, комуналног предузећа, представника локалне самоуправе, затим медијску пропраћеност акција, едукацију деце/ученика и просветних радника, родитеља; план одржавања едукативних и креативних радионица; као и организовање еко патрола, увођење и вођење еколошке свеске и уређење еко кутка и уређивање и издавање еко новина, зидних новина, интернет страница и/или сајта.

Установе и школе које се одлуче за учешће у акцији добијају публикације, образовни материјал, приручник за наставнике, и саднице. Право учешћа имају све предшколске установе, основне и средње, са седиштем на територији АП Војводине, које се пријаве за учешће до 20. октобра 2011. године. Више информација о условима конкурска може се добити на адреси http://www.obrazovanje.vojvodina.gov.rs/