Српски  Magyar 

Почиње попис

Попис становништва, домаћинстава и станова у општини Србобран, као и у целој Србији, почеће у суботу, 01. октобра, и трајаће до 15. октобра, а први прелиминарни резултати биће објављени 15. новембра. Овогодишњи попис биће обухватнији од претходних, јер ће се пред грађанима наћи питања и о инвалидитету, брачном статусу, а предвиђена су и питања која се односе на компјутерску писменост, чега ранијих година није било. Питања обухватају миграције између два пописа како би се знало колико наших грађана живи у иностранству и колико се њих вратило у земљу, као и колико је њих у Србију дошло са Косова и Метохије.

„У општини Србобран попис ће обавити 106 пописивача, које je обучавалo 12  општинских, као и републички инструктори. Пописивачи ће радити од 08.00 сати ујутру до 20.00 сати увече и биће дужни да попишу сваки објекат. Трудили смо се да сви пописивачи добију приближно исти број кућа које морају обићи, али нам је ту намеру отежавало правило да се пописни кругови не могу цепати. Зато смо некоме доделили и два пописна круга, како би терет посла био једнако распоређен, колико је то могуће“, рекао је Драган Шарчев, начелник Општинске управе, и позвао становнике општине Србобран да сарађују са пописивачима. Пописивачи ће носити легитимације са сликом и печатом, провидне торбе са логом пописа и имаће пуномоћје које су обавезни да покажу грађанима, уколико на томе буду инсистирали.

„Уколико пописивачи никога не пронађу у кући коју треба да попишу, моћи ће на вратима да оставе обавештење о томе када ће поново доћи, а чланови неког домаћинства, такође, на вратима могу да оставе информацију када њима највише одговара да пописивач дође“, рекао је Шарчев. Према његовим речима, законска је обавеза грађана да дају одговоре на сва питања, а изузетак представљају једино питања о националности, језику, вероисповести, као и питања о социјалној интегрисаности. Податке о одсутним члановима домаћинства даваће члан породице коме су подаци највише познати, а предвиђено је да податке о деци која су млађа од 15 година податке даје родитељ, усвојитељ или старатељ. Уколико неко одбије да пописивачу да одговоре на нека друга питања или одбије да учествује у попису, казна предвиђена Законом о попису становништва, домаћинстава и станова износи од 20.000 до 50.000 динара. Пописни листићи су одштамапни на српском језику и ћирилицом, а пописивачи ће са собом носити збирке образаца на језицима националних мањина и енглеском језику.

Општинску пописну комисију након пописа очекује уношење прикупљених података и резултата са своје територије, сређивање документације и прослеђивање на даљу обраду.