Српски  Magyar 

Ново обданиште у Надаљу

Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и председник општине Србобран Бранко Гајин свечано су у петак отворили новодограђено крило објекта „Бубамара“ Предшколске установе „Радост“ у Надаљу. Надаљ је једно од ретких места у Војводини које већ годинама бележи позитивни природни прираштај, тако да је већ постојећи вртић постао претесан да прими све малишане. За доградњу објекта површине 200 квадратних метара Влада Војводине и општина Србобран обезбедиле су по пет милиона динара.

„Србија има катастрофалан природни прираштај а Војводина, нажалост, већ деценијама предњачи у том тренду. Надаљ је место које одудара од овог просека, где имамо позитиван наталитет, тако да смо одлучили да подржавамо све средине у којим имамо овакве трендове. Желимо да подржимо све оне средине код којих примећујемо пораст наталитета и где постоји потреба за проширењем капацитета предшколских установа. Желимо да обезбедимо деци услове у којима ће они у здравом и лепом окружењу одрастати и где ће се родитељи, самим тим, чешће одлучивати да имају децу“, рекао је Пајтић и изразио уверење да ће природни прираштај у Надаљу бити још већи. Он је додао да је Влада АП Војводине издвојила новац и за реконструкцију православне цркве у овом месту, која наредне године слави два века постојања. „Као и млађима, и старијима треба оно што је центар духовног живота, једнако примерено условима 21. века. Реконструишемо цркву и зато већ данас центар Надаља изгледа другачије“, рекао је Пајтић.

Председник општине Србобран Бранко Гајин захвалио се на донацији покрајинске Владе. „Локална самоуправа у Србобрану има жељу да од села у општини направи места за живот попут оних у Европи, да нема разлике између великих и малих средина, између града и села. Захвални смо Влади Војводине што нас је пратила у настојању да подигнемо друштвени стандард у нашим селима, и деца овде имају исте услове живота као и њихови вршњаци у граду. Инвестиција је урађена заједно са покрајинском Владом по принципу 'динар на динар' и добили смо велики, савремен објекат“, рекао је Гајин и додао да је наталитет у Надаљу чак 18 одсто, што најбоље оправдава потребу за доградњом обданишта и оправданост улагања.