Српски  Magyar 

Велико интересовање за посао пописивача

altЧак 419 лица из општине Србобран пријавило се на конкурс за пописивача на будућем попису грађана Србије. Једнократни посао добиће 110 лица, тако да за једно место пописивача у општини Србобран конкуришу скоро четири особе. Највеће интересовање владало је у самом Србобрану где се на конкурс пријавило 318 лица, у Надаљу су се пријавиле 53 особе, док је у Турији 48 лица показало спремност да преузме посао пописивача. Општина Србобран изабрала је и 13 инструктора. Резултати конкурса биће познати у четвртак, 25. августа, и биће истакнути на огласним таблама у Општинској управи у Србобрану и у месним заједницама у Турији и Надаљу.

Иначе, на конкурс за пописиваче у целој Србији пријавило се три пута више кандидата од потребног броја. Према речима начелнице Одељења за попис при Републичком заводу за статистику Снежане Лакчевић, на конкурс за пописиваче пријавило око 120.000 грађана, а тачан број ће се тек утврдити, будући да нису сви подаци сабрани, односно у спискове нису унети сви кандидати. Од 26. до 29. августа сви кандидати за пописиваче ће морати да доставе неопходна документа на увид, а 02. септембра биће објављен списак кандидата који ће проћи обуку. Жалбени рок после објављених спискова је 24 сата, а пописна комисија би у року од 48 сати требало да одговори на ту жалбу. Предност приликом одабира пописивача имаће незапослени и студенти, а у мешовитим срединама они који познају више језика.

Плата пописивача ће износити 22.000, а инструктора 34.000 динара. Попис на територији читаве Србије биће обављен од 1. до 15. октобра. Прелиминарни резултати пописа биће објављени 30 дана после завршетка теренског рада, после чега ће се обрађивати резултати који ће коначно бити објављени у септембру 2012. године.