Српски  Magyar 

Одржане XV „Циганске ветре“

altУдружење грађана „Ром“ и Дом културе Србобран организовали су у суботу XV традиционалну манифестацију посвећену ромској култури, обичајима и фолклору – „Циганске ветре“. Весело је било већ од 18.00 часова на тргу у центру Србобрана, где је била постављена велика бина на којој су се све до 23.00 часа смењивала многа културно-уметничка друштва, певачи, играчи, лепотице, да би на крају програм обележила популарна певачица Уснија Реџепова и трубачки оркастар. Претходно су се окупљеним Србобранцима представила ромска друштва из Шајкаша, Новог Бечеја, Торњоша и Сенте, а пажњу публике посебно је изазвао избор за најлепшу Ромкињу. Манифестацију су подржали Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице и општина Србобран.

„Културни сусрети Рома 'Циганске ватре' утемељени су 1996. године са жељом да се афирмише ромска популација, најпре кроз презентацију фолклора и културе наше националне заједнице. Циљ нам је да и кроз овакав вид деловања унапредимо положај Рома у друштву. Хвала Влади АП Војводине и општини Србобран што нам из године у годину помажу да се ова наше циганске ватре не угасе. На тај начин сви помажемо процес интеграције Рома у друштвене токове, посебно овде у Србобрану. Наш положај много је бољи него пре 15 година када смо почињали организујемо манифестацију, али увек има места за напредак и да је тај процес завршен. Има још доста да се ради и на том задатку морамо радити заједно“, рекао је Славко Димић, председник УГ „Ром“. alt

Манифестацију је отворила Милана Гајинов, чланица Општинског већа задужена за образовање и културу. „Велико ми је задовољство да у име општине Србобран пожелим свима добродошлицу у наш град. Желим вам пуно игре, песме и весеља и у то име 'Циганске ватре' могу да се запале“, рекла је Гајинов.

У припремљеном програму ромска друштва окупљена у Србобрану представила су сво богаство и шароликост ромског фолклора, од свадбених обичаја до плеса званог чарлама и других игара. Уз игру и песму изабране су и најлепше Ромкиње, а титула овогодишње мис припала је Весни Димић из Шајкаша. Прва пратиља је Тина Јаношев из Србобрана, а друга Дора Коломпар из Торњоша. alt

„Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице сваке године подржава манифестацију 'Циганске ватре'. Ово је једина манифестација ромске културе и фолклора која се одржава у Војводини, изузимајући скупове који се организују 8. априла, на Дан Рома, што је за сваку похвалу и што нас обавезује да је чувамо и унапређујемо. Надам се да ће ромска удружења која су се представила Србобранцима усвојити овај модел и у својим местима организовати сличне манифестације“, рекла је Јелена Јовановић, виши сарадник у Покрајинском секретаријату за образовање, управу и националне заједнице. Она је истакла да овакве манифестације на најбољи начин представљају ромску заједницу и помажу њеном укључивању у друштвене токове. „За Роме у Србобрану веома је значајна подршка локалне самоуправе и спровођење ДИЛС пројекта којим се посебна пажња ставља на образовање ромске деце“, рекла је Јовановић.

Сава Пивнички, координатор пројекта „Инклузивни сокак“ који је подржало Министарство просвете у програму ДИЛС, истако је да Удружење грађана „Ром“ има добру сарадњу са локалном самоуправом. „Захваљујући првенствено УГ 'Ром' положај припадника ове националне заједнице у Србобрану је значајно бољи у односу на њихов положај у другим местима. Помагање у организацији манифестације је само један вид помоћи коју пружамо ромској заједници, док су подједнако важни суфинансирање путних трошкова средњошколцима и студентима, набавка уџбеника за ученике основне и средње школе, финансирање ужине, организација спортских такмичења и летњег вртића за ромске малишане, и многе друге активности“, рекао је Пивнички.