Српски  Magyar 

Блокада путева

Незадовољни укидањем субвенције у висини од 14.000 динара за површине изнад 10 хектара, пољопривредници из општине Србобран придружили су се колегама из целе Војводине и учествују у блокадама путева у покрајини. Они су, као и у понедељак, блокирали мост у Србобрану, а једини проходни правац ка Новом Саду је аутопут.  
Пољопривредници најављују да ће блокада путева трајати док се не испуне захтеви замљорадника, односно док субвениције не буду исте као и прошле године, без ограничења у хектарима.

Председник општине Србобран Бранко Гајин истакао је да разуме незадовољство пољопривредника. „Неразумна је одлука Министарства пољопривреде да у сезони радова мења услове и било би фер и коректно да су нове услове имали на њеном сезоне. Да ли у Министарству пољопривреде знају да је циклус производње, скидања усева и наплате дуг 12 месеци, и многи људи су на бази првобитних одлука о субвенцијама започели са већом производњом. Људи су рачунали на тај новац, а сада су приморани да се задужују да би извели производњу до краја. Нема разлике између већих и мањих поседа или се протежира неки регион у Србији у којем нема газдинстава већих од 10 хектара, или је делу деструктивна аграрна политика“, рекао је Гајин. Он је истакао да је недопустиво да таква политика доведе у питање многе пољопривреднике у овом делу Бачке, којим би се могле подичити и најразвијеније државе ЕУ.

Иначе, на састанку који је одржан у понедељак увече у Министарству пољопривреде, пољопривредницима је понуђено да добију субвенције за 30 хектара, али је та понуда одбијена.