Српски  Magyar 

Више шанси за запошљавање Рома

Канцеларија за инклузију Рома АП Војводине, уз подршку Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова, представила је у понедељак у Србобрану пројекaт „Побољшање запослености Рома на територији АПВ“. Могућности запошљавања Рома реализацијом овог пројекта представили су Душко Јовановић, директор Канцеларије за инклузију Рома АПВ, и Ивана Копривица и Ромео Михајловић, чланови пројектног тима. Реализација овог програма је од виталног значаја за побољшање социјалне и материјалне позиције Рома, као и њиховог запошљавања, самозапошљавања и обучавања.

„Циљ пројекта је унапређење друштвено економског развоја и друштвена инклузија ромске заједнице у Војводини, а посебни циљ пројекта је стварање нових могућности за запошљавање за чланове ромске националне заједнице, у сектору производње и услужној делатности. Роми који се одлуче на отварање сопстевног предузећа добиће субвенцију од Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова у износу од 200.000 динара, док ће им Канцеларија за инклузију Рома АП Војводине обезбедити рачунар и шестомесечну услугу књиговође“, рекао је Јовановић, и додао да ће новоотворене фирме добити и „дизајнирани лого, интернет презентацију и рекламну таблу“.

Укупна вредност пројекта је 237.794 евра, Европска унија финансира пројекат у износу од 208.994 евра, док је Канцеларија за инклузију Рома обезбедила 28.800 евра. Пројекат траје до 11. фебруара 2013. године.