Српски  Magyar 

Прихватна станица за бољу заштиту

Реализујући 1,6 милиона динара вредан пројекат опремања и реконструкције Прихватне станице за хитно збрињавање угрожених лица, ова услуга Центра за социјални рад општине Србобран значајно је унапређена и из дана у дан оправдава своје постојање. За прва четири месеца у 2011. години кроз Прихватни центар прошло је пет лица, која су на овом месту пронашла сву неопходну пажњу и помоћ до изналажења трајнијег решења за своје проблеме. Прихватни центар, који ради од 2007. године, опремљен је новим кућним апаратима, а преостало је да се изврши реконструкција крова.

"Општинском одлуком о проширеним облицима заштите грађана омогућен је и овај вид збрињавања особа. У Прихватну станицу смештају се особе које су се нашле у скитњи, деца без непосредне заштите родитеља, остарела лица која су се нашла на улици, односно било које лице које се нашло у стању тренутне потребе за интервентном заштитом. Ове особе у Прихватној станици могу да добију непосредну хигијенску и медицинску заштиту, негу и храну. О њима брине дежурна хранитељица, која је 24 часа дневно спремна да прими штићенике, а по смештају лица ангажују се и стручни сарадници Центра за социјални рад и Хитне службе Дома здравља“, рекла ја Радослава Курјачки, педагог у Центру за социјални рад. Према њеним речима, током седам дана колико може да траје боравак у Прихватној станици, планира се даље збрињавање штићених лица.
„Уколико се ради о особама које нису са територије наше општине, онда се тражи начин да се они врате у место пребивалишта, односно обавештавамо Центар за социјални рад који је надлежан за њих. Ако је лице из општине Србобран, а нема стамбених услова,  у том случају се смешта у хранитељску породицу“, рекла је Курјачки.