Српски  Magyar 

Сарадници ЦСР обилазе 64 породице

Стручњаци и сарадници Центра за социјални рад општине Србобран спроводе ових дана пројекат Служба за интегрисану помоћ и негу у кући, којим се пружа драгоцена помоћ многим породицама на територији општине. Према речима Бисерке Веселиновић, директорке Центра за социјални рад, пројекат је одлично постављен, а резултати су вишеструки.
„Наших девет сарадника на терену, са својим менторима, прате одабране породице и свакодневно им помажу. Свака породица је обрађена кроз стручну процену ментора, сагледане су све потребе и развијени планови услуга тим људима. То је веома важно јер ћемо пред крај пројекта све ово презентовати пред локалном самоуправом, како би обезбедили даље финансирање утврђених програмских активности. То би било веома важно за наше кориснике“, рекла је Веселиновић.

У овом тренутку редовним обиласком обухваћене су 64 породице, којима се пружају разне врсте услуга. „Услуге су врло широке, чак и нетипичне, од редовних обичних потреба угрожених лица до кошења траве и одлазака у набавке. У жељи да им осмисле дан, сарадници доводе инвалидна лица у наш клуб на радионице. Тако корисницима услуга обезбеђујемо интеграцију у шире социјалне токове, што им је до сада било незамисливо“, рекла је Веселиновић. Ментори и сарадници редовно одржавају састанке на којима се обрађују стручне теме, на основу онога што се у претходном периоду детектује као проблем. „Корист од пројекта је вишеструка. Од оне примарне, да помажемо онима којима је помоћ неопходна, до обезбеђивања зараде за сараднике и њихове породице, што је на неки начин сталан прилив свежег новца у наш град“, рекла је Веселиновић.

И други пројект, опремања и реконструкције прихватне станице, показује се као оправдан, јер је од почетка године забележено неколико прихвата. „Има оних који се затекну у стању да морају да користе услуге прихватне станице. Према пројекту, већ смо извршили опремање просторија једном веш машином и сушилицом, а очекује нас реконструкција крова и задњег дела куће, који је најфункционалнији што се тиче прихвата. До сада смо радили мало по мало, нашим скромним средствима и средствима локалне самоуправе, али и захваљујући добрим мајсторима који су нам увек излазили у сусрет, а сада ћемо имати велике радове који ће значајно осавременити станицу. Планирамо да се обратимо и  Покрајинском секретаријату за здравство и социјалну заштиту како би нам помогли да до јесени гасифицирамо објакат“, рекла је Веселиновић.

Иначе, запослени у ЦСР спремају се за почетак примене измењеног и допуњеног  Закона о социјалној заштити, који ће, као и у целој држави, омогућити помоћ већем броју угрожених становника општине Србобран. „Очекујемо да прођемо кроз неке припреме, посебно правна служба и тимови за материјална давања, како би се нова решења могла примењивати на прави начин. Применом новог закона добићемо већи број корисника материјалне помоћи за 50 или 60 одсто, односно очекује се да добијемо око 80.000 нових корисника социјалне новчане помоћи. Ми очекујемо да у нашој општини буде највише промена код вишечланих домаћинстава, домаћинстава у којима су сви чланови неспособни за рад, односно негују инвалидно лице, и код једнородитељских породица. Ове породице ће највећим делом ући у ново право“, рекла је Веселиновић. Она је додала да ће радници ЦСР имати право да опредељују и до 30 одсто увећен износ новчане социјалне помоћи, уколико се процени да ће ефекти помоћи активирати потенцијал породице и обезбедити да сама породица преузме одговорност за своју егзистенцију.