Српски  Magyar 

Реализација политике запошљавања

Представници војвођанских локалних самоуправа и Покрајинског  секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова потписали су данас Споразум о утврђивању међусобних права и обавеза у реализацији програма и мера активне политике запошљавања. У име општине Србобран споразум је потписао Бранко Гајин, председник општине Србобран, а документ му је уручио Бојан Пајтић, председник Владе АП Војводине. Овај програм обухвата удруживање средстава Војводине са средствима локалних самоуправа ради реализације програма јавних радова, запошљавања приправника, стручне праксе и обуке.

„У претходним годинама Влада Војводине је запослила више од 69.000 људи, од тога 24.000 управо преко Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова. Због тога смо дефинисали пројекат удруживања средстава са локалним самоуправама, са циљем заједничког улагања и инвестирања у програме јавних радова, пре свега неговатељства, где се запошљава женска радна снага, затим у програме запошљавања приправника и у друге програме, који ће водити ка отварању нових радних места. Истовремено, финансијски су подржани и програми обуке, који ће омогућити запошљавање оних људи који немају довољне квалификације. Око 2.500 људи ће бити запослено кроз овај програм, а око 750 људи ће бити обучено да би остварили право и могућност да се запосле“, рекао је Пајтић.

Овим споразумом Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова удружио је 126 милиона динара са 205 милиона динара, колико издвајају општине. „Реч је о значајним укупним средствима у износу од 331 милион динара за програме јавних радова, приправника и обуке. Кроз овај програм биће запослено 1.900 људи на јавним радовима, 600 приправника, а 750 људи имаће обуке у Центру за обуке, који ће ускоро бити отворен у Новом Саду“, рекао је Мирослав Васин, покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова.