Српски  Magyar 

Три програма помоћи избеглим

Фонд  за  пружање  помоћи  избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине расписао је више јавних позива чија би реализација требала да унапреди положај ове популације у Војводини. Избегла, прогнана и расељена лица која живе у општини Србобран могу да учествују у три јавна позива, и то: за пружање помоћи за стамбено збрињавање избеглих, прогнаних и расељених лица откупом сеоских кућа са окућницом у 2012. години, затим у позиву за доделу пакета за повратнике у Републику Хрватску, БиХ и Косово и Метохију избеглим, прогнаним и расељеним лицима - повратницима са територије АП Војводине у 2012. години, и, на крају, у позиву за пружање помоћи у виду бесплатног аутобуског превоза, у пројекту „Иди - види посете“, лицима избеглим и прогнаним  из Републике Хрватске.

Први јавни позив се расписује за лица смештена у колективним центрима или у подстанарском односу, а  која имају намеру да остану и живе у локалној заједници у којој имају боравиште. Mаксималан износ средстава за пружање помоћи за стамбено  збрињавање по кориснику Фонда износи 6.000 евра, у динарској противвредности по средњем курсу НБС на дан исплате, од чега је 50% средстава неповратно, а преосталих 50% се враћа Фонду најкасније до 10 година од момента доделе средстава.

Други јавни позив се расписује за лица која имају статус избеглих, прогнаних и расељених лица, смештена у колективним центрима или у подстанарском односу, а  који имају намеру да се врате у место претходног пребивалишта у Хрватској, БиХ или Косову и Метохији.

Трећи јавни позив, „Иди - види посете“, расписан је циљем реализовања услуга бесплатног превоза лица избеглих и прогнаних са територије Републике Хрватске ради прибављања основне документације, подношења захтева за обнову и реализације других права. У овој години биће финансирани поласци, један месечно, на релацији: Нови Сад – Сремски Карловци – Инђија – Стара Пазова – Нова Пазова – Рума – Батровци – Поповача – Петриња – Глина – Војнић – Слуњ – Кореница – Удбина – Грачац – Обровац – Книн и повратак на истој релацији.

Више информација о конкурсима може се видети на адреси http://www.fondajnfort.rs/menu/javni_poziv.html