Српски  Magyar 

Помор рибе у ВБК код Турије

На току Великог бачког канала на потезу од Србобрана према Бачком Градишту поново је дошло до великог помора рибе. Ниво воде на овом делу опао је 30 – 40 центиметара. Сумња се да је до помора рибе, највише деверике, толстолобика и муцова, дошло због ниског водостаја тока и недостатка кисеоника у води. Саопштењем за јавност огласило се и Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ које преносимо у целости.

Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине" Нови Сад

Нови Сад, 12.12.2011.

НИЗАК ВОДОСТАЈ УЗРОК ПОМОРА РИБЕ У КАНАЛУ ДТД КОД ТУРИЈЕ

Лоша хидролошка ситуација, односно  низак водостај  Дунава, проузроковали су помор беле рибе у каналу ДТД код Турије. У тај део канала при нормалном водостају Дунава пумпама код Богојева  убацује се свежа вода. Међутим, због изузетно ниског водостаја  Дунава  црпне станице тешко раде и не могу упумпати довољно свеже воде у канал. Додатни проблем су загађивачи на подручју Црвенке, Куле, Врбаса и Србобрана који и даље у канал испуштају отпадне воде. У оваквим условима тешко је у каналима обезбедити воду задовољавајућег квалитета.
Имући све то у виду ЈВП „Воде Војводине“ послало је свим загађивачима обавештење о тренутној ситуацији. Са проблемом су упознате и надлежне инспекције, а сутра ће обавештење бити прослеђено и Сектору за ванредне ситуације МУП Србије. Уколико се оваква хидролошка ситуација настави могуће су и веће последице.

Служба за односе с јавношћу и протокол