Српски  Magyar 

Кубурићу уручена награда

Песнику из Суботице Ђорђу Кубурићу синоћ је уручена књижевна награда „Ленкин прстен“, коју већ шест година за редом додељује Дом културе Србобран. Кубурићу је награда припала за најбољу љубавну песму написану у претходних годину дана на српском језику. Према одлуци трочланог жирија у саставу др Зоран Ђерић (председник), и мр Драгана Белеслијин и Наташа Пивнички (чланице), награду је заслужила песма под насловом „Укинула је све наше песме“, коју је аутор објавио у збирци „Blue moon“. Кубурић је, наком Матије Бећковића, Војислава Карановића, Александра Лукића, Благоја Свркоте и Ђорђа Николића, шести лауреат књижевне награде покренуте у знак сећања на Ленку Дунђерски, велику љубав и инспирацију Лазе Костића у настајању најлепше љубавне песме на српском језику, „Santa Maria della Salute“.

Образлажући одлуку, др Зоран Ђерић истакао је да је жири имао тежак задатак при избору, али и да је једногласно изабрао Кубурића за овогодишњег победника конкурса. „После дужег разматрања, одлучено је да награду за најбољу љубавну песму 2011. године, Ленкин прстен добије песма 'Укинула је све наше песме', Ђорђа Кубурића, песника из Суботице. Награда је додељена једногласно. Кубурић је песник урбаног сензибилитета, под снажним утицајима рок музике, тако да би се његова песма 'Укинула је све наше песме', могла доживљавати и као рок балада. Али он је и изразит постмодерниста, тако да се у његовој песми могу слутити цитати, или само алузије, на друге ауторе и текстове. Једна од најприсутнијих контекстуалних веза управо је Лаза Костић, и његовим битисањем између сна и јаве, ламентирање над пролазношћу живота и краткотрајности лепоте, немогућности, потом и неостварености велике љубави. Данас није лако написати добру љубавну песму, ослобођену клишеа, баналности, већ виђеног. Ђорђе Кубурић је успео у томе“, образложио је одлуку жирија др Зоран Ђерић.

Награду лауреату уручио је Бранко Гајин, председник општине Србобран. Он је истакао да они који „багателишу своју прошлост не заслужују да имају будућност“. „Србобран није таква варош и Србобранци цене своју богату прошлост коју чине значајни датуми и знаменити људи. Једни од таквих знаменитих људи били су чланови породице Дунђерски, а најлепши изданак те породице била је Ленка Дунђерски, лепа, паметна, образована и еманципована не само за оно, већ и за ово време. Као таква сломила је срце и ушла у главу генија Леза Костића, који јој је посветио најлепшу љубавну песму на српском језику. Знам да су песме над песмама љубавне песме и зато ми је још драже што је Србобран аутор награде за најлепшу љубавну песму на српском језику, рекао је приликом уручивања награде Гајин.

Захваљујући на награди, Кубурић је посебно истакао да га весели што је награђен за љубавну поезију и што је жири његову песму препознао као најприличнију за награду Ленкин прстен. „Ова награда конституализује велику, универзалну, али и неоствариву и неостварљиву љубав између Лазе Костића и Ленке Дунђерски. Лаза Костић је један од мојих омиљених песника и његов дух је настањен у мојим песмама. Радује ме да награду примам у граду који волим, у који сам долазио као дечак на летовање, а постоји и једна Србобранка у коју сам био заљубљен још док сам био у основној школи. Такође, у овом граду сам пре неколико година, у улози критичара, говорио и о једном великом човеку и песнику који, нажалост, више није са нама, Милану Дунђерском. Хвала жирију, Дому културе и општини Србобран, хвала свима, драги моји Србобранци“, рекао је Кубурић.

На самом почетку свечаности све присутне поздравио је и Владимир Мудрински, директор Дома културе Србобран. Он је изразио задовољство што манифестација расте и напредује из године у годину, и тако постаје све препознатљивија у културним, а посебно књижевним круговима. „Свега овога не би било да група ентузијаста, а неки од њих нису више са нама, није започела ову причу пре шест година. Имали смо разумевање и помоћ локалне самоуправе и градоначелника, а посебно колетива Дома културе који се свих ових година бори и успева да одржи награду, и на тај начин представи наш Србобран у што бољем светлу. У последње две године помоћ нам пружа и Покрајински секретаријат за културу, па се тако надам да ће Ленкин прстен у будућности заузети важно место у поезији и књижевности целе Србије“, рекао је Мудрински. Милан Мицић, заменик покрајинског секретара за културу, рекао је да му долазак у Србобран овим поводом увек доноси посебно задовољство. „Знам да овде долазим међу пријатеље и међу људе који овом манифестацијом раде нешто отмено. Неговати љубавну поезију оваквом манифестацијом је најбољи начин да се обележи средина као што је Србобран, средина која има богату културну традицију. То је начин да се афирмише нешто лепо и племенито, али и сачува успомена на српску, грађанску Војводину, кроз чување успомена на породицу Дунђерски. Хвала организаторима на овој идеји и раду да се она реализује“, рекао је Мицић.

Уз уручење награде, у Позориштанцету је изведен и богат културни програм. У њему су учествовали Зоран Јанковић, рецитатор Групе за сценско казивање Дома културе, који говорио стихове Костићеве песме „Госпођици Ленки Дунђерској у споменицу“, затим глумац Народног позоришта у Београду Борис Пинговић који је говорио стихове песме „Santa Maria della Salute“, и на крају мешовити хор КУД-а „Светозар Марковић“ из Новог Сада.

ФОТО ГАЛЕРИЈА >>