Српски  Magyar 

Обележен Дан ослобођења Србобрана

Полагањем венаца на споменик палим борцима и жртвама фашизма на централном градском тргу свечано је обележен Дан ослобођења Србобрана. Венце на споменик положили су Александар Рашков испред Општинске организације СУБНОР-а, затим Бранко Гајин, председник општине Србобран у име локалне самоуправе, Антон Соколов и потпуковник Илија Скребњев, секретар и изасланик Амбасаде Руске Федерације у Србији, представници Удружења српско-руског пријатељства „Род“, СУБНОР-а Бечеј, ОО Социјалистичке партије Србије и Савеза самосталног синдиката. Обележавању годишњице присуствовали су и представници локалних организација Демократске странке и Демократске странке Србије, а пригодан програм овим поводом извели су чланови Аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ из Турије и хор Основне школе „Вук Караџић“.

Ова прилика искоришћена је да се посмртни остаци војника Црвене армије Бориса Михајловича Короткова пренесу у нову гробницу на православно гробље у Србобрану. „Пренос посмртних остатака овог храброг човека који је дао свој живот за слободу нашег града, договаран је годину дана са представницима Амбасаде Руске Федерације. Имали смо дуготрајну преписку и посету људи из Амбасаде и сложили се да није ред да његови посмртни остаци почивају на паркингу, крај прометног пута, крај канализације, што је неприлично и до сада незабележено. Они су се сложили са нашом идејом да је право место на ком би требао да почива њихов сународник православно гробље у Србобрану. Најмање што смо могли да учинимо за човека који је дао живот за наш Србобран, је да израдимо споменик и на достојанствен начин, уз верски обред, положимо на вечни починак његове земне остатке. Општина Србобран чува и споменике и успомене на погинуле руске борце у Надаљу, као и на руске емигранте из 1918. године који су сахрањени у нашем граду, па тако жели да на прави начин сачува и успомену на Бориса Михајловича Короткова“, рекао је Бранко Гајин, председник општине Србобран.

Задовољство због ове иницијативе изразио је и Антон Соколов, секретар Амбасаде Руске Федерације. „Нама Русима је драго што је на иницијативу општине Србобран преузета ова акција. Срећни смо да се не само Србобранци, већ цео српски народ сећају великих дела и чувају успомене на наше заједничке хероје“, рекао је Антон Соколов.

Уз благослов епископа бачког Иринеја, парастос поводом преноса посмртних остатака војника Короткова на православно гробље, заједно са протојерејом Виталијем Тарасјевим, старешином Подворја Руске православне цркве у Београду, служили су протонамесник Алексеј Блануша и протојереј-ставрофор Мирко Шипка. „Хвала на братској љубави коју сте показали према војнику Борису који је погинуо 1944. године, заједно са својом браћом српским војницима, ослобађајући овај град. Руска православна црква посебну духовну пажњу посвећује II светском рату и ослобођењу од фажизма и за руски народ је то отаџбински рат. Хвала председнику општине Србобран што је указао на братску љубав према војницима који су положили своје животе. Хвала и браћи свештеницима и у њиховом лицу епископу бачком Ириније за његов архијерејски благослов у сахрањивању Бориса у ново и достојније гробно место“, рекао је Виталиј Тарасјев,  старешина Подворја Руске православне цркве у Београду.

ФОТО ГАЛЕРИЈА ...