Српски  Magyar 

Пољопривредници траже тумачење правила лицитације

Пољопривредници из Турије затражили су од организатора поступка издавања државне земље у закуп да сва физичка и правна лица која имају регистрована пољопривредна газдинства у општини Србобран имају право да лицитирају већ у првом кругу лицитације у свим катастарским општинама, а не као до сада само у својој катастарској општини. Они су последња два дана били у сталној комуникацији са представницима локалне самоуправе и сада очекују тумачење својих захтева од Министарства пољопривреде. Пољопривредници из Турије су незадовољни чланом 64 б који каже да право учешћа у првом кругу лицитације има физичко лице које је уписано у регистар пољопривредних газдинстава и са пребивалиштем у катастарској општини у којој се издаје државна земља, као и правно лице уписано у регистар пољопривредних газдинстава које је власник земљишта у катастарској општини у којој се издаје државна земља.

„Можда су неки приговори пољопривредника и оправдани, али од нас се не може очекивати да кршимо закон већ да га примењујемо. Од Министарства пољопривреде тражило смо тумачење ових правила, посебно 64 б, али оно још увек није стигло, па смо јуче поново, на исту адресу, упутили нови захтев и чекамо одговор. Такође, уколико тај одговор не стигне у најкраћем року, договорили смо да заједничка делегација пољопривредника и локалне самоуправе у понедељак или уторак посети Министарство пољопривреде, како би на лицу места добили тумачење спорног члана“, рекао је Жељко Богојевић, председник СО Србобран.

Он је истакао да су право пречег закупа на основу сточног фонда остварала газдинства „Fish corp“ и делом Гордана Ивић, док преостале површине, на које су постојала права пречег закупа, али до истека рока нису извршене обавезне уплате, улазе у јавно надметање у првом кругу лицитације. „Неискоришћавањем права пречег закупа лицитациона маса у општини Србобран увећала се за 1.702 хектара и сада износи 3.879 хектара“, рекао је Богојевић. Према његовим речима, 30. септембра истиче рок за исплату закупа земље за претходне три године и до сада је сву суму исплатило само десетак од укупно 110 закупаца. „Пробијање рока за исплату закупа значи активирање њихових гаранција од стране Трезора Републике Србије и могуће блокаде, а оне доносе забрану учешћа на новим лицитацијама. Позивам закупце да измире своје обавезе и према пољарини јер и ово дуговање спречава учешће на лицитацији“, рекао је Богојевић. Лицитација државне замље у општини Србобран биће организована крајем октобра.