Српски  Magyar 

Посебна брига о старим лицима

У сусрет 01. октобру, Међународном дану старих особа, на иницијативу локалне самоуправе, Центар за социјални рад општине Србобран и Дом здравља „Др Ђорђе Бастић“ организоваће акцију помоћи угроженим старим лицима. Тимови ових установа обилазиће угрожена стара лица у сва три места општине, вршити медицинске прегледе и саветовати их како да сачувају и унапреде здравствено стање.

Према речима Бисерке Веселиновић, директорке Центра за социјали рад општине Србобран, приближавање Међународног дана старих особа запослене у овој установи увек покрене на размишљање како да додатно поклоне пажњу лицима у трећем животном добу. „Ове године, уз широку припрему, заједно са локалном самоуправом и Домом здравља, договорили смо ванредни програм здравствене и социјалне услуге за стара лица на њиховим кућним адресама. Симболично окупљање организоваћемо у Клубу пензионера 01. октобра, затим у првој недељи следи обилазак старих на породичном смештају и лица која користе туђу помоћ и негу од стране медицинских радника и наших службеника, у сва три насељена места општине Србобран. Такође, заинтересовани ће имати прилику да 04. октобра присуствују нашој изложби радова у Темерину, на традиционалним Данима бундеве, као и да обиђу геронтолошке центре у Бечеју и Врбасу“, рекла је Веселиновић.

Члан Општинског већа задужен за здравство др Илија Газепов прецизирао је да ће у акцији посвећеној старим лицима, уз запослене у Центру за социјални рад, учествовати Општа служба и Поливалентна служба ДЗ „Др Ђорђе Бастић“. „Старе особе из Турије и Надаље обилазићемо целе недеље, од понедељка 01. октобра, док ће у Клубу пензионера у Србобрану, у згради Центра за социјални рад, у понедељак 01. октобра, од 07.00 до 09.00 часова, прегледе вршити наши лекари и медицински радници. Спискови за обилазак сачињавају се са службеницима Центра за социјални рад, како би отишли на праве адресе и код особа којима је помоћ најпотребнија. Мерићемо старима притисак и ниво шећера у крви, пружати савете како да чувају своје здравље, саслушати њихове тегобе и потребе и на основу тога израдити план колико се као локална самоуправа морамо додатно ангажовати да би унапредили и олакшали њихов положај“, рекао је др Газепов.