Српски  Magyar 

Неопходно уређење водотока Криваје

Председник општине Србобран Зоран Младеновић састао се у среду са представницима ЈВП „Воде Војводине“ и разговарао са њима о проблемима на току реке Криваје. До састанка је дошло одмах након подношења пријаве због помора рибе коју је против НН лица поднела србобранска локална самоуправа. Са Младеновићем су разговарали Александар Николић, помоћник директора ЈВП „Воде Војводине“, и Никола Бундић, лице задужено за инвестиције у овом предузећу. 

„На узводним акумулацијама имамо биолошки минимум и Криваја је у нултом режиму. Минимално освежавање се обезбеђује минималним протоком воде и то је једна од краткорочних мера, али она неће дати ефекта, због чега морамо приступити пројекту уређења Криваје све од уставе Фекетић до ушћа у зони Србобрана, како би се побољшао водни режим. У току ове године почећемо израду пројектне документације, а надам се да би у сарадњи са општином Србобран и Покрајинским секретаријатом за пољопровреду, водопривреду и шумарство, могли у овој години приступити и чишћењу одређених деоница корита реке. Криваја као водоток је у плану регионалног хидросистема за снабдевање водом северне Бачке и тај дугорочни пројекат ће обезбедити стално и несметано напајање водом и елиминисати овакве ситуације“, рекао је Николић.

Председник општине Србобран Зоран Младеновић захвалио је представницима „Вода Војводине“ на спремности да се узму у разматрање проблем Криваје и изразио наду да ће решење бити од користи за све заинтересоване стране. „Овај проблем не постоји од јуче, али је сада кулминирао, пре свега због реалних природних услова, али и због неадекватног односа према једном природном ресурсу као што је Криваја. Надам се да ће систем мера о којим смо разговарали већ у следећој години довести да у Криваји имамо више воде. Инсистирамо да Криваја остане живи водоток и да се не деси да престане да тече, као што се сада десило“, рекао је Младеновић.