Српски  Magyar 

Ратари чувају србобрански атар

Након што су у ноћи између понедељка и уторка непознати починиоци скинули род соје са парцеле једног пољопривредника из Турије, на иницијативу Зорана Књешка, члана Општиског већа задуженог за пољопривреду, ратари из општине Србобран организовали су у уторак вече заједнички састанак и формили патроле које ће дежурати у атарима до жетве. Њихов циљ је да уз помоћ пољочуварске службе сачувају летину од дрских лопова и спрече да им вишемесечни мукотрпни рад однесе неко други. Састанак је одржан у сали Скупштине општине Србобран и на њему се окупило више десетина пољопривредника. У исто време у Турији су се окупили пољопривредници из овог места, а за среду је заказан састанак пољопривредника из Надаља.

"Када је у питању случај од предходне ноћи, радимо у два правца. Пољочуварска служба ради свој посао и веома брзо ће бити бројчано повећана за још четири човека. Истражни органи раде свој посао на овом случају, а на нама је да се сами организујемо и да до жетве додатно унапредимо контролу у атарима. Потребно је да организујемо чуварске службе од по неколико људи и сачувамо ово мало рода након суше која нас је задесила. Изгладе да су најугроженији ободни делови атара и потребно их је додатно сачувати“, рекао је Књешко.

Већина пољопривредника прихватила је иницијативу локалне самоуправе и пољочувраске службе и пријавили су се за чување њива. Патроле су одмах распоређене у пољима и биће на терену све док не почне жетва. Књешко је саветовао пољопривредника да се, уколико примете неке неуобичајена кретања непознатих људи у пољима, не упуштају у било какве акције већ да само обавесте пољочуварску службу или Полицијску станицу Србобран и они ће преузети све неопходне мере. „Не треба улазити у било какве конфликте јер то може да створи додатне проблеме. У разговору са полицијским службеницима речено ми је да вам пренесем да је за све најбоље јавити се управо полицији и они ће изаћи на терен по сваком позиву. Можете се јавити и пољочуварској служби, али ни случајно не треба предузимати било какве акције. Познати су правци из којих се најчешће може ући у атар и та места треба посебно обезбедити“, рекао је Књешко.

Шеф пољочуварске службе Ђорђе Селеши истакао је да су пољочувари на терену нон-стоп, али да је њихов број недевољан да у сваком тренутку контролишу цео атар. „Свака помоћ је добродошла. Нећемо ником дозволити да хара атарима, али нам је потребна помоћ како би у истом тренутку надгледали што већи простор. Патроле неће дуго трајати и потребно је да појачамо контролу до жетве, можда само петнаестак дана. Такође, потребно је да нам се при изласку на терен јавите, како би увек знали где се ко налази у њивама“, рекао је Селеши.