Српски  Magyar 

Србобран формира Канцеларију за младе

Општина Србобран покренула је акцију отварања Канцеларије за младе. На првом састанку посвећеном овој теми састали су се Зоран Дудварски, члан Општинског већа задужен за омладину и спорт, Војислав Пркосовачки, представник Регионалне канцеларије за младе из Новог Сада, и Славка Попић из Удружења за помоћ МНРО „Бисер“.

„Задатак Регионалне канцеларије за младе, поред подршке већ формираним локалним канцеларијама, којих тренутно има у 36 од укупно 45 општина у Војводини, је и да охрабри локалне самоуправе да организују ова тела, као што је овде случај. Разговарали смо о томе шта Канцеларија за младе значи за локалну средину, за младе у њој, јер су искуства од 2007. године, када су основане прве канцеларије па до данас, веома добра. Број младих који се на овај начин укључио у разне волонтерске програме, пројекте и акције стално је растао и створена је и покренута једна велика машина која се зове омладинска политика и подршла младима у Републици Србији. Канцеларије у Војводини, уз подршку Министарства за спорт и омладину, имају и подршку Покрајинског секретаријата за омладину и спорт, а свака од њих има свој локални акциони план за младе, који је списак мера и активности за одређени период. Свака општина издваја одређена средства за реализацију тих мера, уз помоћ домаћих и страних донатора, како би подршка младима била што боља и шира“, рекао је Пркосовачки и изразио спремност да као представник Регионалне канцеларије за младе помогне у формирању србобранске канцеларије.

Зоран Дудварски, члан Општинског већа задужен за омладину и спорт, поздравио је покретање акције, истичући да је Канцеларија за младе неопходна општини Србобран. „За почетак смо се упознали са тиме шта су задаци и улога Канцеларије за младе и уверен сам да је потребно што пре отворити у нашој општини. Стање апатије која је завладала у нашој средини последњих година је и последица неактивности полититичке структуре која је била на власти, и иако смо имали Савет за младе, он никада није заживео и није се састајао последњих година. Трудићемо се да што пре кренемо у формирање Канцеларије за младе“, рекао је Дудварски.

Као неко ко се у највећој мери бави младим људима, истина превасходно оним са посебним потребама, састанку је присуствовала и Славка Попић, представница Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама. „Наше удружење има искуства у раду са младима и спремни смо да пружимо помоћ формирању Канцеларије за младе. Имамо искуства у писању пројеката и можемо предочити шта значе јавни конкурси разних врста у реализацији различитих идеја. Младе треба окупити на једном месту, покренути их да преузму иницијативу у организовању свога живота, како би чинили нешто корисно за себе и средину у којој живе. Бенефит локалне самоуправе организовањем Канцеларије за младе може бити веома велики, а реализацијом Акционог плана за младе могу се спровести неки веома корисни пројекти, не само за младе већ и за целу заједницу“, рекла је Попић.