Српски  Magyar 

Успешно такмичење Најбољих орача

Опет су србобрански орачи и њихови ривали из неколико околних градова и места показали да вишедеценијски рад на пољима ствара најбоље раднике, који своју земљу и машине познају у најситније детаље. Тринаеста по реду Србобранска бразда, такмичење орача, окупила је ратаре спремне да се надмећу за вредне награде, али, пре свега, за престиж који у свету пољопривредника доноси титула најбољег орача. Манифестацију су организовали Месна заједница Србобран и њена Комисија за пољопривреду, уз помоћ општине Србобран, у циљу промоције и унапређења пољопривредне производње и пољопривреде. Такмичење је одржано на парцели ОЗЗ „Србобран“.

Правила такмичења подразумевала су орање стрништа на 25 цм, са лаким и тешким тракторима, по категоријама: лака А (једнобраздни и двобраздни плугови и плугови превртачи), средња Б (тробраздни класични плугови или плугови обртачи), и тешка Ц категорија (четири и више браздни плугови или плугови обртачи). Интересовање је било велико и у атар Србобрана, уз домаће ораче, стигли су њихове колеге из Врбаса, Темерина, Турије и Бачког Градишта. Све такмичаре и посетиоце, којих је било више стотина и поред веома топлог времена, поздравила је Слободанка Боба Градинац, заменица председника општине Србобран, која је учесницима пожелела добро орање и изразила наду да их услови на пољима, створени дуготрајном сушом, неће спречити да покажу своје умеће.

„Сваке године имамо имамо приближно исти број такмичара, што значи да успешно одржавамо традицију. Драж манифестације није само такмичење, мада оно јесте њен централни део, већ да окупимо пољопривредне произвођаче из Србобрана, Врбаса, Фекетића, Малог Иђоша и других места, како би разменили искуства и разговарали о темама из нашег аграра“, рекао је Владимир Ранков, члан судијске комисије. Он је појаснио да комисија оцењује отварање и затварање бразде, правац орања, равномерност дубине, општи изглед и завршетак орања и узоравање овратине, док је негативне поене доносило изоравање леније и уништавање међе. „Такмичар мора да има опрему и алат да одмери парцелу и обележи је, одреди дубину, и све то улази у укупну оцену. Сви такмичари су мајстори орања и треба да покажу своје знање, а најбољи се увек сами издвоје и њима припадају вредне награде“, рекао је Ранков.

За најбољег орача у лакој категорији проглашен је Брана Ковачевић, други је био Тибор Хулала, а трећи Тибор Молнар, сва тројица из Србобрана. У средњој категорији титула најбољег припала је Саши Атанасковићу из Турије, до другог места стигао је Миливој Чобански из Врбаса, а до трећег Геза Пастор из Темерина. За најбољег орача у тешкој категорији проглашен је Золтан Чех из Бачког Градишта, на друго место пласирао се Мирослав Туторов, а на треће Јанош Лукач, обојица из Србобрана. Свим победницима припале су награде од по 20.000, 15.000 и 10.000 динара, с тим што су шампиони добили и бесплатно летовање од по десет дана у Сутомору. Најопремљеији трактор имао је Золтан Маг. Најбоље ораче одредила је судијска комисија коју су чинили: др Јанош Берењи, Владимир Ранков, Милан Косовац, Слободан Радић, Славко Каурин, Душан Пецељ, Оливера Ранков, Илија Гагић и Ондреј Поњичан.

Да радови у пољу спајају све генерације потврђује распон годишта најстаријег и најмлађег такмичара. Најстарији такмичар ове године био је Лазар Антић, рођен 1929. године, док је најмлађи био Жолт Канчар, рођен 1998. године, који је чак 69 година млађи од Лазара. Како се некада орало, без снажних трактора, демонстрирао је Антал Футо, који је своје бразде узорао плугом које су вукли коњи. Уз такмичење у орању, окупљени су имали прилику да се опробају у још неким играма. Тако је организовано такмичење у вожњи драгача натоварених балама сламе, затим гурање паорских кола и, на крају, спајање матице и шрафа у мутној води.

Генерални спонзор овогодишње Србобранске бразде била је општина Србобран, а свој допринос у организацији, између осталих, дали су Институт за ратарство Нови Сад, Пољопривредна стручна служба Врбас, ОЗЗ „Србобран“, Радио Србобран, Индустрија меса „Матић“ и други.