Српски  Magyar 

Управни суд поништио конститутивну седницу

Управни суд усвојио је жалбу Бранка Гајина, кандидата за одборника и носиоца листе Демократске странке на локалним изборима, и поништио одлуку о конституисању Скупштине општине Србобран. Ова седница одржана је 12. јуна.

Гајин се жалио на законитост ове седнице СО Србобран јер је није заказало овлашћено лице, што је Управни суд прихватио. „Како седницу која је одржана 12. јуна није сазвало ниједно од законом овлашћених лица, жалилац сматра да су све одлуке донете на тој седници незаконите и предлаже да суд уважи жалбу и поништи одлуку о потврђивању мандата од 12. јуна“, стајало је у жалби Управном суду. На основу приложене документације Управни суд је „нашао да је жалба основана“, а да је законска процедура приликом заказивања конститутивне седнице за 10. јул, на коју се ослањао председник претходног сазива СО Србобран, била испоштована. „Имајући у виду наведено Управни суд налази да је приликом доношења одлуке о потврђивању мандата одборника СО Србобран повређен закон на штету жалиоца, јер је одлуку донела СО Србобран која није сазвана на начин у складу са Законом о локалним изборима, нити је седницом председавао одборник који је законом овлашћен да председава конститутивном седницом, Управни суд је жалбу усвојио и поништио одлуку о потврђивању мандата одборника СО Србобран на основу одредбе чл. 55, став 1 Закона о локалним изборима, који се у поступку заштите мандата одборника сходно примењују на основу одредбе чл. 31, став 2 Закона о локалној самоуправи“, стоји у пресуди Управног суда. Бранко Гајин оценио је да ова пресуда доказује да правна држава ипак функционише. „Ово је опомена свим бахатим политичарима, гладним власти, који мисле да могу на пречац, не поштујући законом прописану процедуру, да дођу до власти, да то тако не може. Онај ко је на власти дужан је да својим примером покаже грађанима како се поштују закони, а не супротно, да све чини како би дошао на власт. Они који не поштују процедуру овим решењем су кажњени и јасно им је показано како то мора да се ради“, рекао је Гајин.

Са друге стране, Жељко Богојевић, који је на поништеној седници од 12. јуна био изабран за председника СО Србобран, истакао је да „суд ради своје и онај ко се осећа угроженим суду се и жали“. „Оно што су урадили Бранко Гајин и ДС је покушај да се прикаже већина на начин који им одговара. Суд је одлучио да ми нисмо имали легитимитет приликом конституисања, али стварност је другачија и та већина и даље постоји, било 12. јуна, било 10. јула. Спремни смо да то поновимо у сваком моменту. Сценарио могућег изостанка првог најстаријег одборника 10. јула, након чега нам остају још три дана до истека рока за конституисање, а затим привремене мере и нови избори, није немогућ и верујем да је све испланирано. Спремни смо за такав сценарио и све ћемо урадити да се скупштинска већина не прикаже у инцидентним ситуацијама, већ поштујући закон и прописе. Иначе, сваки дан дуже појединца на власти значи и дан дуже у цивилству“, рекао је Богојевић и додао да ће се одборници оформљене већине одмах обратити Министарству за државну управу и локалну самуправу да им до 10. јула проследи упутство шта чинити у оваквој могућој ситуацији.