Српски  Magyar 

Ускоро одлука Управног суда

Жељко Богојевић, председник Скупштине општине Србобран који је изабран на седници од 12. јуна, о чијој ће законитости последњу оцену дати Управни суд, одржао је конференцију за штампу у намери да јавност упозна управо су ситуацијом у којој се случај заказивања конститутивне седнице налази. Он је подсетио да су након одржавања ове седнице, Демократска странка, чији су одборници изостали са заседања, и Бранко Гајин, у својству носиоца листе ДС, упутили жалбу Управном суду на одлуку о утврђивању мандата одборника СО Србобран.

„Управни суд је од нас тражио да одговоримо на ову жалбу и доставимо оспорену одлуку, записник са ове седнице, пословник о раду и статут СО Србобран. У нашем одговору навели смо да је конститутивна седница СО Србобран одржана 12. јуна и да је на њој је испоштована процедура која је прописана пословником и статутом СО Србобран, Законом о локалним изборима и Законом о локалној самоуправи. Спроведена је прописана процедура и донета одлука о потврђивању мандата за 18 одборника. Процедура је испоштована и при избору председника и заменика председника СО, као и при постављењу секретара, а као докази за све ово, Управном суду је достављена неопходна документација“, рекао је, између осталог, Богојевић и додао да је у одговору овом телу предложио да Управни суд одбаци жалбу ДС и Бранка Гајина као неосновану. Он је изразио наду да ће позитиван одговор суда стићи већ наредних дана и да ће конституисање новог сазива СО Србобран бити окончано пре 10. јула и датума за који је конститутивну седницу заказао Ласло Бергел, председник претходног сазива локалног парламента. Уколико одговор Управног суда буде другачији, Богојевић је најавио да ће поступак бити поновљен и оджана нова седница. Такође, он је саопштио да је претходних дана одржао састанак са запосленима у скупштинској служби на којем је договорено да ова служба настави са професионалним обављањем свих дужности, у интересу грађана, али и да они који своје обавезе нису обављали професионално, могу очекивати одређене промене.

Александар Јојкић, који је на седници од 12. јуна изабран за заменика председника СО, обавестио је јавност да је претходне недеље, заједно са Зораном Младеновићем, носиоцем листе СПС – ПУПС, и др Илијом Газеповим, првим са листе ГГ „Покрет за промене“, обишао јавна предузећа и састао се са њиховим руководствима. „Директоре са којима смо се срели обавестили смо да наставе да раде свој посао, али без предузимања корака који би могли да доведу у тежу ситуацију, у финансијском смислу, нову скупштинску већину“, рекао је Јојкић.

Говорећи о прослави Петровдана у Србобрану, Богојевић је истакао да би, због кратког временског рока, посебно уколико конститутивна седница буде одржана 10. јула, било најбоље оставити да посао око организације наставе ону који су га и започели, како се не би ишта компликовало. „Спремни смо да помогнемо, а не да опструирамо организацију“, рекао је Богојевић. Јојкић је истакао да ће манифестација сигурно бити одржана, али да не може да тврди у ком обиму. „Како ће изгледати манифестација не зависи све од нас, јер још увек немамо све инструменте и финансијски токови нису нам доступни, али се надам да ће све проћи како треба. У будућности ће манифестација попримити примерен изглед и да ће бити поносни на тај дан“, рекао је Јојкић.