Српски  Magyar 

План помоћи ромској заједници

У циљу унапређења квалитета живота припадника ромске националне заједнице, општина Србобран и Канцеларија за инклузију Рома АП Војводине покренуће пројекат изградње заједничког купатила у ромском насељу у Србобрану. Овај објекат налазиће се у Нишкој улици и у њему ће бити одвојени мушки и женски део, умиваоници и туш кабине. О овој теми данас су са Душком Јовановићем, директором Канцеларије за инклузију Рома, разговарали Слободанка Градинац, заменица председника општине Србобран, Жељко Богојевић, председник СО Србобран, чланови Општинског већа Јован Туторов и Илија Газепов, и одборник локалног парламента Ђорђе Џеков.

„Идеја о овој врсти помоћи Ромима у Србобрану покренута је приликом претходне посете Душка Јовановића нашој општини, а сада смо већ учинили прве кораке у овом пројекту. Анализиран је терен и одређена локација будућег јавног купатила, али о свему ћемо се договорити са представницима Канцеларије за инклузију Рома и нашим суграђанима који живе у овом делу града. Помоћ очекујемо и од покрајинске администрације, а проблеми ће се решавати кроз изградњу заједничког купатила, као и појединачних купатила у приватним објектима у којима је то могуће“, рекао је Жељко Богојевић, председник СО Србобран. Он сматра да је заједничко купатило неопходно насељу у ком живе Роми, све док све куће не добију своја купатила. „Није логично градити купатила у објектима који су трошни и можда склони паду. Зато смо склонији изградњи заједничког, али ћемо се о свему договорити са партнерима у пројекту. То не значи да одустајемо од других могућности, од помоћи породицама да саме изграде своја купатила, али када се стекну добри услови за то“, рекао је Богојевић.

Душко Јовановић, директор Канцеларије за инклузију Рома, похвалио је општину Србобран да континуирано, у више сегмената, помаже ромској заједници. „Хвала вам на брзој реакцији и већ данас имамо конкретизацију претходног састанка. Овај пројекат спроводи Екуменска хуманитарна организација, заједно са нашом Канцеларијом за инклузију и локалним самоуправама. Реализује се у 12 општина и добро је да се у њега укључи и Србобран. Модел помоћи је добар јер укључује у рад управо оне којима се помаже, тако да нема поклањања, већ се гради партнерство. Увек смо имали разумевање људи који су водили ову општину и менталитет људи неромске националности је такав да има афинитета према Ромима, што је безброј пута доказано“, рекао је Јовановић. Он је уверен да ће пројекат допринети унапређењу живота Рома у Србобрану и изразио је спремност да у име Канцеларије за инклузију Рома учини све да он што пре буде реализован.