Српски  Magyar 

Славиша Грујић посетио Србобран

Славиша Грујић, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и информисање, посетио је јуче општину Србобран. Грујића су са стањем објеката културе у општини, али и са културним манифестацијама које красе ову средину, упознали Зоран Младеновић, председник општине Србобран, и његови сарадници Александар Јојкић, заменик председника Скупштине општине, Елизабета Мавренски, директорка Дома културе, и Золтан Ифју и Иштван Фењвеши, чланови Општинског већа. Грујићје заједно са домаћинима обишао Задружни дом у Србобрану и Дома културе у Турији.

Грујић је оценио да је потребно унапредити сарадњу србобранске општине и Покрајинског секретаријата за културу и информисање и других секретаријата, како би се објекти у Србобрану и Турији које је обишао, спасили од даљег пропадања. „Данас у Војводини имамо мало оваквих сала и била био права штета да дозволимо да ово пропадне. Сматрам да морамо заједнички уложити труд да, упркос свим недаћама и несташицама новца, пронађемо решење да се сала реновира и приведе намени“, рекао је, између осталог, Грујић. Председник општине Зоран Младеновић упознао је ресорног секретара о активностима општине Србобран, нагласивши да је она надалеко позната по својим бројним културним манифестацијама као што су: Туријска кобасицијада, Музика наших предака, Петровдански дани културе, Србобранска жетва свечаности, Циганске ватре, Дани културне традиције и позната књижева манифестација „Ленкин прстен".

Говорећи о културним манифестацијама у општини Срборбан, Грујић је истакао да је баштињење наслеђа и традиције везане за Ленку Дунђерски и породицу Дунђерски одлична прилика за не само културну промоцију Србобрана. Домаћини су Грујића упознали и са пројектом етно села у Турији и добили подршку да наставе са развијањем ове идеје.