Српски  Magyar 

Крећу пројекти инфраструктурног уређења

Представници локалне самоуправе сачинили су листу приоритета у пословима инфраструктурног уређења општине Србобран и реализација ових пројеката почеће веома брзо, саопштио је данас Јован Туторов, члан Општинског већа задужен за урбанизам и комунално уређење. Према његовим речима, радиће се у највише у области путне инфраструктуре, али и у другим областима. Овим поводом представници локалне самоуправе састали су се данас са представницима "Бачка пута", фирме која је ангажована на пословима асфалтирања многих улица.

„Општина Србобран обезбедила је неопходни материјал за уређење прилазних атарских путева у дужини од два километра и ови послови, уколико нам дозволе временски услови, почињу да се изводе већ у децембру. Од петка, 30. новембра почиње и 'пресвлачење' улице Светог Саве, од раскрснице са Карађорђевом до пута за Фекетић, у дужини од 1.500 метара. Асфалтирање подразумева пуну ширину коловозних трака“, рекао је Туторов. Он је подсетио да је претходних дана обновљена хоризонтална саобраћајна сигнализација и закрпљене ударне рупе на путевима у свим местима општине Србобран. Туторов је најавио уклањање шина са некадашње жељезничке линије Врбас – Бечеј у делу где оне пресецају магистрални пут у Србобрану. „Добили смо сагласност да уклонимо заостале шине и асфалтирамо прелаз и тако унапредимо безбедност. Ова жељезничка линија не функционише већ 30 година и нема потребе да заостали прелази успоравају саобраћај на путевима“, рекао је Туторов. Такође, он је најавио уређење банкина у Турији на некадашњем регионалном путу који је сада у ингеренцији локалне самоуправе. „Пут Србобран – Турија – Надаљ више није регионални пут, већ локални, и општина Србобран је дужна да се стара о њему и одржава га. Тим путем пролази доста камиона, узан је и асфалт на ивицама се често ломи. Одлучили смо да на овом путу, кроз улицу Светозара Милетића у Турији коју сада планирамо да урадимо, уклонимо оронуле крајеве, наспемо их струганим асфалтом и обезбедимо банкине. Тако ћемо знатно унапредити безбедност саобраћаја, јер су на овом делу пута сви учесници били често угрожени, посебно бициклисти. Такође, стварамо могућност да се у време Кобасицијаде бројни гости Турије не паркирају у блату, већ на тампону туцаника“, рекао је Туторов и додао да ће се ускоро обновити и вертикална саобраћајна сигнализација на путу Турија – Надаљ.

Говорећи о другим пројектима у Србобрану, Туторов је најавио радове на реконструкцији атмосферске канализације на раскрсници улица Петра Драпшина и Светог Саве. „Због насталог загушења приморани смо раскопати део канализације и поставити бетонске цеви. Раскрсница ће неколико дана морати бити затворена, а саобраћај ће бити преусмерен на стари пут Врбас – Бечеј, улицама 19. октобра, Цара Лазара до укључења у Карађорђеву. Такође, у Призренској улици ће бити изграђен још један паркинг, а у улици Лазе Костића, за коју смо, такође, планирали 'пресвлачење', мораће да се реши проблем сакупљања атмосферских вода“, рекао је Туторов. Послови ће се финансирати наменским средствима из општинског буџета, а надзор над радовима водиће ЈП „Дирекција за урбанизам и изградњу општине Србобран“.