Српски  Magyar 

Младеновић и Јовановић о положају Рома

Директор Канцеларије за инклузију Рома Душко Јовановић посетио је данас општину Србобран и разговарао са Зораном Младеновићем, председником општине, о положају и укључивању припадника ромске националне заједнице у све токове друштвеног живота. Јовановић је сарадњу са општином Србобран по овом питању оценио као веома добру, што је резултат обостране жеље да се помогне угроженим групама и појединцима.

„Разговарали смо о акцијама унапређења положаја Рома у вези са условима становања, као и о Локалном акционом плану за образовање Рома. За похвалу је како се овај план реализује и како општина Србобран са скромним средствима којим располаже, успева да помогне студентима и ученицима ромске националне припадности. То није случај и у другим, много развијенијим општинама које нису заинтересоване да за младе Роме обезбеде бесплатне уџбенике, школски прибор или карте за превоз“, рекао је Јовановић.

Младеновић је Јовановића упознао са свим врстама помоћи и дотација које је локална самоуправа обезбедила за угрожене Роме, било кроз реализацију посебних планова везаних за припаднике ове заједнице или кроз пројекте који су се односили на све угожене групе. На састанку је разговарано и о интеграцији Рома у званичне институције и Јовановић је предложио да се размотри могућност да се у локалној администрацији запосли координатор за ромска питања. „Ова особа била би веза између ромске заједнице и локалних институција, била би едукована за писање пројеката и била партнер и домаћим и међународним службама на овим питањима. Добрим радом ове особе омогућило би се да у општини Србобран стижу средства из других фондова која би кроз разне пројекте била употребљена за унапређење положаја Рома. Предстоји нам интезивирање сарадње“, рекао је Јовановић.