Српски  Magyar 

Састанак посвећен Бељанској бари

Представници општина Бечеј и Србобран, Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“ и Покрајинског завода за заштиту природе састали су данас у Србобрану и започели са решавањем техничких питања у пројекту успостављање заштићеног парка природе Бељанска бара.

„Све заинтересоване стране у пројекту заштите парка природе Бељанска бара, наше општине и будући управљач парком 'Воде Војводине', састале су се данас како би након потписивања споразума што кренуле у решавање техничких питања и отклањање потешкоћа у реализацији пројекта. Разматрали смо законске оквире којим се требамо прилагодити, затим анилизирали Студију заштите парка природе Бељанска бара, коју је урадио Покрајински завод за заштиту природе, и разговарали о будућем јавном увиду у нашу одлуку о проглашењу парка природе, како би створили услове за јавну расправу“, рекао је Вук Радојевић, председник општине Бечеј.

„Уверили смо се да су обе општине заинтересоване и вољне да овај поступак и пројекат спроведу до краја на најбољи могући начин. Покрајински завод за заштиту природе је задужен за оснивање и контролу свих активности у заштићеним природним добрима у Војводини, због чега смо активни и на пројекту Бељанске баре. Када радимо на оваквим пројектима морамо имати у виду корист за цело друштво кроз стварање здраве животне средине и очувања свих биљних и животињских врста на том простору“, рекао је Владимир Добретић, координатор за послове заштите Бељанске баре, саветник у Покрајинском заводу за заштиту природе.

Зоран Младеновић, председник општине Србобран, изразио је задовољство због јасно демонстриране решености свих страна да се пројекат заштите Бељанске баре што пре реализује. „Очекујем да се релативно брзо ствари доведу до краја и добијемо заштићени парк Бељанска бара. Касније ће од наших активности зависити да ли је то и профитни центар или нешто за чега морамо да издвајамо новац. Ако се будемо односили недомаћински према том добру неће бити користи, али ако га  будемо третирали на прави начин, онда очекујем да Бељанска бара буде актрактивно место за развој туризма у општини Србобран и да успемо на том пројекту“, рекао је Младеновић.