Српски  Magyar 

Сто дана општинске власти

Зоран Младеновић, председник општине Србобран, заједно са Жељком Богојевићем, предеседником СО Србобран, др Илијом Газеповим, чланом Општинског већа, и Александром Јојкићем, замеником председника СО Србобран, организовао је у уторак конференцију за медије на којој су сумирани разултати рада у првих 100 дана нове општинске власти.

„Долазећи на власт затекли смо 87 милиона динара неплаћених рачуна, 27 милиона динара ненаменски потрошених и још до 129 милиона разних уговорених обавеза које нису доспеле на наплату. У овом периоду смо обавезе смањили за око 35 милиона динара и тражили смо 90 милиона динара од Министарства финансија, из буџетских резерви, како би могли да функционишемо. У овом периоду имали смо пет редовних и две ванредне седнице Општинског већа, увели смо осмочасовно радно време, уместо седмочасовног, извршили профилисање радне снаге, затим припремили се и учествовали на Сајму инвестиција у Новом Саду, а очекује нас исти сајам у Београду, као и кренули у систематизацију радних места“, рекао је у уводом обраћању Младеновић. Он је подсетио да је локална самоуправа учествовала у организацији Базара здравља, затим обележавању Светског дана старих кроз превентивне прегледе најстарије популације, као и у организацији низа састанака са привредницима, предузетницима, пољопривредницима, страним инвеститорима и страним делегацијама које су посетиле општину Србобран. „Желимо да будемо социјално одговорна власт и локална самоуправа се бавила и угроженим групама. Обезбедили смо уџбенике и прибор за Роме основце и средњошколце, кроз разне конкурсе обезбедили смо више од шест милиона динара за самозапошљавање и за помоћ избеглим и расељеним лицима, како би се што боље уклопили у нашу средину. Такође, ребалансом буџета смо предвидели помоћ у натури, вредну 1,26 милиона динара, и додели смо најугроженијим породицама џакове кромпира и лука. Једнократну помоћ угроженим повећали смо за 1,7 милиона динара, за готово шест пута“, рекао је Младеновић.
Говорећи о комуналном уређењу града и места у општини, он је истакао да је извршена санација дела топловода, како би грејне услуге могле да се пружају несметано, као замана једног регулатора топлоте, што ће донети вредну уштеду. „Обезбедили смо опрему за зимску службу и по први пут општину Србобран ће ове зиме чистити три возила. Радимо на уређењу гробља, а у Турији је при крају замена 1.500 метара водоводних цеви“, рекао је Младеновић. Набрајајући и друге активности председник општине је подсетио да је Бељанска бара проглашена заштићеним парком природе, затим да је предвиђено издвајање 50 милиона динара за одводњавање и наводњавање у сва три насељена места општине, као и на добру сарадњу са вишим органима власти. „Просторни план је пред усвајањем, са ЈВП 'Воде Војводине' планирамо трајно решавање еколошких проблема на току Криваје, ушли смо у процес експропријације земљишта за изградњу пречистача отпадних вода, повећали смо индустријску зону за 550 хектара, а у сарадњи са 'Електровојводином' смо скратили рокове за изградњу трафоа неопходног за стварање добрих услова за улагаче. Имамо позитивне најаве два инвеститора, разговарамо и даље и очекујем да брзо чујемо коначан став о овом послу“, рекао је Младеновић и подсетио на добру сарадњу са Регионалном развојном агенцијом Бачака и сличним агенцијама.  
Конференција за медије је искоришћена за представљање Система 48, система за брзе одговоре на проблеме грађана, који би требао да почне са пробним радом у овој недељи. Такође, Младеновић је говорио о улагањима у образовне установе, затим асфалтирању путева у Србобрану, санацији моста и другим активностима. 
Др Илија Газепов изразио је задовољство начином вођења општине и истакао да се све одлуке доносе апсолутно јединствено. „Одговорно приступамо решавању сваког задатка и надам се да ће тако бити и убудуће. Кад је у питању социјална заштита у ових сто дана смо показали да смо одговорни људи, посвећени решавању проблема, са циљем да помоћ стигне тамо где је најпотребнија. Када је у питању Дом здравља, као носилац примарне здравствене заштите, затекли смо катастрофално стање, јер у претходних осам година није улагано ништа за његово нормално функционисање. Предстоји нам адаптација и санирање стања када је у питању водовод, грејање, кровни покривач на централној згради у Србобрану, потпуно адаптирање и реновирање Хитне службе, јер она практично сада послује у једној јединој просторији. За мене ће најважнији задатак бити доношење стратешког и акционог плана примарне здравствене заштите на нивоу оптшине. Дом здравља је донео свој план, али ми као општина морамо да га имамо. Мислим да ћемо најкасније у првој половини идуће године имати га и усвојити у Скупштини општине“, рекао је др Газепов.
Александар Јојкић је истакао да му, уз немаменски утрошена средства и затечене дугове, највише сметају „потрошене шансе и изгубљено време“. „То време нико не може да надоканди. Локална самоуправа је направила искорак у медијској промоцији ове средине и покушавамо да ухавтимо прикључак. Вероватно ћемо осећати проблем још неко време, док у томе не успемо. Учињени су искораци кад је у питању транспарентност у раду, председник и локална самоуправа имају контакт са земљорадницима, предузетницима, што није рађено годинама уназад, и ова средина треба да осећа ову Скупштину општине као место где могу да потраже решење за неке проблеме, а на нама, као носиоцима функција, је да покушамо то да решимо“, рекао је Јојкић.