Српски  Magyar 

Полазницима обуке додељени сертификати

У сали за састанке Скупштине општине Србобран данас је организована свечана додела сертификата полазницима обука које је, у сарадњи са локалном самоуправом, организовала Регионална развојна агенција Бачка. Обуке су биле организоване за садашње и будуће предузетнике који желе да покрену и унапреде пословање својих фирми, ослањајући се и на развојне пројекте и програме разних агенција и фондова. Сертификате је заслужило 92 полазника из Србобрана, 14 из Турије и седам полазника из Надаља, а уручио им их је Зоран Младеновић, председник општине Србобран.

Додели сертификата присуствовали су Василије Љубинковић из Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе, Срђан Везмар, директор Регионалне развојне агенције Бачка, и Оливер Огњеновић из Националне агенције за регионални развој. Обраћајући се присутнима Зоран Младеновић се захвалио РРА Бачка што је омогућила спровођење овог програма у општини Србобран. „Ове обуке доживљавам као шансу више за успех. У кратком року кренућемо са конституисањем канцеларије за локални економски развој, а још брже ћемо поставити систем 48 сати, за брзе одговоре, како би унапредили комуникацију. Спремни смо да одговоримо на све иницијативе било које институције, агенције или фирме, јер нам је развој општине Србобран приоритет“, рекао је Младеновић.

Василије Љубинковић из Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе, изразио је задовољство због добре сарадње општине Србобран и РРА Бачка. „Радују нас будући амбициозни планови у овој општини. Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе има намеру да ускоро усвоји развојне инструменте и стратегије на националном и регионалном нивоу, а програми подршке подразумеваће стварање бољег привредног амбијента. Спремни смо да помогнемо и морамо наставити да сарађујемо“, рекао је Љубинковић. И Срђан Везмар, директор РРА Бачка, изразио је задовољство због великог броја садашњих и будућих предузетника који су исказали спремност да унапређују своје знање. „Задовољан сам сарадњом са општином Србобран и у кратком року смо успели да иницирамо низ пројеката, за које се надамо да ће убрзо дати конкретне резултате. Један од њих је додела ових сертификата, али морамо да наставимо даље. На обуци сте се упознали шта вам сада стоји на располагању и позивам вас да останете у контакту и блиској комуникацији са локалном самоуправом и са РРА Бачка, јер смо ми тело које спроводи пројекте и програме Националне агенције за регионални развој и Министарства за регионалне развој. Са локалном самоуправом спремамо и један вид подстицаја који би могао да се финансира из неких других извора, али нам је потребна даља сарадња. Потребно нам је и даље усавршавање како би спремно дочекали 2014. годину и отварање нових фондова Европске уније. Треба на време припремати пројекте, а ми смо спремни да пружимо сваку врсту асистенције“, рекао је Везмар.

За све добитнике сертификата одмах након свечаности организоване су презентације програма за подршку локалног економског развоја. О програмима подршке извозницима говорила је Наталија Терзић из Агенције за страна улагања и промоцију извоза ( СИЕПА ), док је о подршци локалном економском развоју говорио Оливер Огњеновић из Националне агенције за регионални развој.