Српски  Magyar 

Кредити Покрајинског фонда за развој пољопривреде

Покрајински фонд за развој пољопривреде расписао је данас конкурсе за доделу кредита намењених за набавку нове пољопривредне механизације и за набавку квалитетне телади за тов у 2012 години.

„У целом технолошком процесу пољопривредне производње, механизација је кључни фактор у остваривању већих приноса, бољег квалитета и повећања економичности производње. Без квалитетне механизације, без обнављања застареле механизације, нема успешне производње и остваривања оптималних рокова у обради земљишта, повољнијег коришћења и квалитетније обраде површина, повећање интензивности пољопривредене производње, снижавање трошкова производње, повећања приноса и квалитета производа. Данас пољопривредници немају средства за набавку неопходне механизације. Без одговарајућих кредита (ниска каматна стопа, дужи грејс период и период отплате) готово је немогуће обавити и завршити послове квалитетно и на време, те се Покрајински фонд определио за кредитирање набавке нове прикључне и погонске пољопривредне механизације“, наводи се у позиву за ушечће на конкурсу за доделу кредита за набавку нове механизације. Такође, из Покрајинског фонда за развој пољопривреде упозоравају да је последњих година сточни фонд у Србији готово преполовљен и сточарство је у озбиљној кризи. „Драстично је смањен број грла стоке и укупна производња и потрошња свих врста меса. Ниско учешће вредности сточарске у укупној пољопривредној производњи и броја грла по хектару показује нам да је пољопривредна производња у нашој земљи и даље екстензивна. Да би се овај неповољан тренд зауставио и покренуо развој сточарства потребно је створити повољан амбијент, покренути производњу и обновити сточни фонд уз могућност повољног кредитирања, како би се наш произвођач учинио равноправним са произвођачима у окружењу“, стоји у саопштењу.

Према условима конкурса, кредити за набавку нове пољопривредне механизације додељиваће се пољопривредним газдинствима - физичким и правним лицима са подручја АП Војводине, уписаним у Регистар пољопривредних газдинстава. Кредити ће бити одобравани са каматном стопом од 2,0% на годишњем нивоу, са грејс периодом од шест месеци, а максималан износ кредита је 20.000 евра. Рок отплате кредита је 48 месеци.

Кредити за набавку квалитетне телади за тов ће се додељивати пољопривредним газдинствима - физичким лицима са подручја АП Војводине, уписаним у Регистар пољопривредних газдинстава. Кредити ће бити одобравани са каматном стопом од 2,0% на годишњем нивоу, максималан износ кредита је 15.000 евра али се неће одобравати кредити у износу мањем од 5.000 евра, а рок отплате је 12 месеци. Конкурси су отворени од 28. октобра 2012. до 13. новембра 2012. године.