Српски  Magyar 

Обележен Дан ослобођења Србобрана

У Србобрану је у петак, 19. септембра, обележена годишњица ослобођења од фашистичке окупације. Вредан јубилеј обележен је низом манифестација, полагањем венаца на споменик палим борцима на тргу у центру Србобрана и на грoбљу, а затим и свечаним окупљањем и културно-уметничким програмом. Овим поводом општину Србобран посетио је и Александар Мајаков, аташе за културу у Амбасади Русије у Србији.

 

Венце на споменик палим борцима и жртвама фашизма у центру Србобрана положили су: Зоран Младеновић, председник општине Србобран, Александар Рашков, председник ОО СУБНОР, представник Амбасаде Русије Александар Мајаков, председник ПО СУБНОР Светомир Атанацковић, представници ОО СУБНОР Бечеј, Мали Иђош и Врбас, затим представници Ратних војних инвалида из Србобрана, Већа синдиката, као и ОО ДС. Венци су положени и на споменик палом војнику Црвене армије крај спортске хале, као и на градском гробљу, на месту где су пренети његови посмртни остаци.

„Данас нас у истом тренутку обузиамју и срећа, и радост, и туга. У II светском рату је погинуло 140 наших суграђана, готово три месечно и то је била цена коју је овај град платио да би дочекао 19. октобар 1944. У антифашђистичкој борби учествовало је 400 наших суграђана, и када се узме колико нас има, то су импресивне бројке. Онима који су за очување домовине дали нешто највредније, своје животе, треба увек рећи хвала и никад их не смемо заборавити. Морамо бити поносни ако они, одани својој земљи и граду из којег потичемо као они“, рекао је Младеновић. Задовољство због присуства обележавању 19. октобра исказао је и Александар Мајаков, аташе за културу у Амбасади Русије.

У културно-уметничком програму у Позориштанцету учествовали су певачка група КУД-а „Стеван Владислав Каћански Бард“, затим школски хор ОШ „Вук Караџић“, као и група за сценско казивање Дома културе „Мед и жаока".