Српски  Magyar 

У плану довођење воде до Криваје

Представници ЈВП „Воде Војводине“ и ДВД „Бачка“ из Врбаса поново су у петак посетили општину Србобран и у сусрету са Зораном Младеновићем, председником општине, наставили разговоре у вези са решавањем проблема ниског водостаја и пресушивања реке Криваја. Они су разговарали о могућности да се водоток Криваје обогати водом из Великог бачког канала и на тај начин створи акумулација са довољном количином воде за многе активности.

„Обезбеђивањем воде из канала за реку Кривају престали би еколошки проблеми који се јављају падом водостаја и потпуним нестанком воде. Уз решавање еколошких проблема у Криваји, добили би и могућност да наводњавамо 5.000 хектара земље у нашој општини, а захваљујући новим акумулацијама добили би и површине под водом интересантне за риболовце и туризам. На току реке кроз Србобран могли би да уредимо обале и животни простор и трајно решимо све проблеме“, рекао је Младеновић. Он је истакао да акумулација не би потопила велике површине, јер би њен највећи део био на постојећем току реке.

Снежана Бајић, шеф Одељења за урбанизам, стамбено комуналне послове и заштиту животне средине, појаснила је да је за следећу недељу договорен нови састанак ради договора око следећих корака и обавеза које ће преузети локална самоуправа и "Воде Војводине". "Пројектни задаци о којим смо разговарали су израда идејног и главног пројекта доводног канала до акумулације Србобран и израда идејног и главног пројекта бране и саме акумулације. Општина Србобран је у важећем Просторном плану утврдила ову акумулацију, али нам је сада потребна даља урбанистичка разрада, односно израда Плана детаљне регулације за акумулацију", рекла је Бајић.

Синиша Вујовић, технички директор ДВД „Бачка“, истакао је да би спојни канал са Кривајом требао бити на уласку у Србобран. „Помоћу црпне станице и потисног вода пунила би се будућа акумулација, смештена на постојећем току Криваје, уз незнатно проширење. Ово би могао бити искорак који може значајно да поспеши причу око нових хектара за заливање. И до сада смо имали неке активности на водотоку Криваје, али ово би био логичан наставак свих послова“, рекао је Вујовић.

Бранко Насковић, руководилац сектора инвестиција у ЈВП „Воде Војводине“, рекао је да би пројектна документација могла да се уради у 2013. години, али и да одмах, уз решавање свих правних обавеза, треба кренути у потрагу за извором финансирања.