Српски  Magyar 

Бељанска бара заштићени парк природе

Оптшине Србобран и Бечеј потписале су данас Споразум о стављању под заштиту парка природе Бељанска бара. Споразум су потписали председник општине Србобран Зоран Младеновић и председник општине Бечеј Вук Радојевић. Студију о проглашењу заштићеног подручја парка природе Бељанска бара израдио је Завод за заштиту природе АП Војводине и овај локалитет је сврстан у III категорију заштите. Одлуке о проглашењу заштићеног подручја парка природе донеле су Скупштине општине Србобран и Бечеј, а посебан уговор биће закључен са управљачем заштићеног подручја Бељанска бара, ЈВП „Воде Војводине“.

„Стављањем под заштиту парка природе Бељанска бара спречавају се одређене нежељене промене, нарушавање и уништење значајних обележја природе, њене разноврсности, јединствености и естетеске вредности. Такође, Бељанска бара као драгоцено станиште живог света један је од малобројних хидрографских објеката који је у извесној мери сачувао некадашњи изглед воденог тока карактеристичног за Војводину“, наведено је Студији о проглашењу заштићеног подручја парка природе Бељанска бара.

Потписајући споразум, председник општине Србобран Зоран Младеновић је истакао да се ради о првом кораку једног важног пројекта који може бити од велике користи општинама које га склапају. „Имамо част да окончамо и реализујемо план који је покренут пре десетак година. Очекујем да Бељанска бара допринесе развоју еколошке свести грађана наших општина, а сама чињеница да је ова одлука изгласана једногласно у оба парламента, указује колико и једни и други дају значај овом пројекту. За општину Србобран ово ће бити једна од полазних тачака када је у питању развој туризма и верујем да ће овај простор веома брзо доћи у врх листе атрактивних места за одмор“, рекао је Младеновић и изразио очекивање да Бељанска баре неће бити трошак, већ приходна тачка, посебно у погледу туристичког развоја. „Очекујемо да потенцијале Бељанске баре, Криваје, Великог бачког канала и манифестације Кобасицијада у Турији, спојимо са потенцијалом будућег екосела које ће чинити салаши, и да на основу тога привучемо туристичке оператере. Такође, не морате посетити Тексас да би видели нафтна поља, већ се до Бељанске баре и уживања у чарима природе може доћи преко наших нафтних поља“, рекао је Младеновић. Он је најавио активнију улогу локалне самоуправе, у сарадњи са ЈВП „Воде Војводине“, у раду Туристичког савеза, али и заштиту природног простора од грађевинских радова, ловне и риболовне крађе, као и других девастација. Потписивању Споразума присуствовали су и Жељко Богојевић, председник СО Србобран, Слободанка Градинац, заменица председника општине, и чланови Општинског већа Јован Туторов и Нестор Голубски.

Значајан развојни потенцијал Бељанске баре посебно је апострофирао и Вук Радојевић, председник општине Бечеј. „Задовољство је када интезивна комуникација доведе до потписивања споразума, као у нашем случају. Надам се да је ово само један у низу заједничких потеза, јер општине Србобран и Бечеј повезује много тога више“, рекао је Радојевић.

Иначе, Бељанска бара настаје од неколико плитких долова који се уливају три километра северно од старобечејских салаша, а затим тече у смеру југозапада и улива се у Велики бачки канал код Турије. Припада територији општина Србобран и Бечеј. Задржала је некадашње карактеристике и животно је станиште великог броја разних врста инсеката, риба, водоземаца, гмизаваца, птица и сисара, од којих су многе врсте заштићене. Природна вредност Бељанске баре су и природна мрестилишта аутохтоних врста рибе.