Српски  Magyar 

Одржан Базар здравља

У Србобрану је данас одржан Базар здравља који је, уз помоћ локалне самоуправе, организовао Дом здравља „Др Ђорђе Бастић“. За три сата, од 10.00 до 13.00 часова, поједине основне здравствене прегледе и анализе извршило је вишестотина становника Србобрана, Турије и Надаља, који овога пута нису морали имати здравствене књижице, упуте и плаћене рачуне, јер су сви прегледи били бесплатни. Уз мерење тежине и висине, затим крвног притиска, нивоа шећера у крви и других анализа, специјалисти ДЗ „Др Ђорђе Бастћ"  вршили су и ЕКГ прегледе и делили многе савете, а партнери ове здравствене установе представили су многе своје производе, попут апарата, чајева, крема и витаминских додатака, који могу бити корисни у очувању здравља.

 

„Базар здравља потврђује позитиван тренд кретања општине Србобран. Он је у нашој средини присутан последњих година и желимо да наставимо са том навиком, у одређеном временском интервалу. Базар је презентација преветивне заштите здравља грађана, која је веома важна, и на нама је да као локална самоуправа, уз ангажовање и добру вољу здравствених радника да раде на оваквим акцијама, увек финансијски помогнемо Базар здравља и сличне манифестације. Програм одржавања треба да праве људи из струке а наше је да помогнемо“, рекао је на отварању Базара здравља Жељко Богојевић, председник СО Србобран.

Др Илија Газепов, члан Општинског већа задужен за здравство и лекар ДЗ „Др Ђорђе Бастић“, посебно је истакао непроцењиви значај оваквих манифестација. „Превентива је најзначајнији део и на време откривене болести успешно се лече. Што је једно друштво сиромашније и превентива је све важнија, јер за куративу пара нема, па је најбоље спречити ширење болести, и здравствено, и економски. Ова локална власт зна те чињенице и спремна је улагати у том смеру, а доказ је и овај Базар здравља. Обезбедили смо средства и дали подршку Дому здравља у организацији манифестације, а сличних акција биће још. Локална самоуправа ће донети краткорочне и дугорочне планове здравствене заштите становништва, у сарадњи са стручним лицима, и издвојити средства за њихову реализацију“, рекао је др Газепов. Он ја најавио да ће акцијама бити обухваћене све категорије становништва, посебно оне најугроженије, и да ће, уколико то буде потребно, здравствени радници обићи радне организације и месне заједнице, и позивати становништво редом из сваке улице на превентивне прегледе. „Морамо преузети одговорност и јасно научити шта треба да уради појединац, шта Дом здравља, а шта локална самоуправа. Имајући на знању шта се на оваквим местима пружа и добија у истом тренутку, материјална улагања у овакве ствари су веома мала у односу на ефекат који се добија“, рекао је др Газепов.