Српски  Magyar 

Сарадња Србобрана и регије Ломбардија

Општина Србобран је уз помоћ Регионалне развојне агенције Бачка успоставила контакт са Ломбардијом, најразвијенијом од 20 регија у Италији. Ускоро би у тој регији са око 10 милиона становника, чији је административни центар Милано, требало да се одабере општина са којом би Србобран заједно конкурисао за помоћ из европских фондова, пренеле су Вечерње новости.

Председник општине Србобран Зоран Младеновић, који је и делегат привредне асоцијације "Expo Italia" за Србију, каже да постоје изгледи за различите облике сарадње, од еколошких до енергетских. "Представници општине Перо спремни су да нам пренесу искуства у санирању загађених водотокова. Они су имали најзагађенију реку у регији, коју су донацијом од ЕУ успели да очисте и ставе у функцију развоја туризма. Прошле године су добили зелену заставицу за најчистију реку у Европи. Они би нам помогли да ревитализујемо реку Кривају и Велики бачки канал. Посетили смо и место које је брендирало производњу сухомеснатих производа. Тамо је направљена кобасица од 860 метара, а код нас, на Кобасицијади у Турији, од 2.029 метара. Желимо да по ломбардијском узору промовишемо Турију", предочава Младеновић.

Он каже да је основни мотив сарадње са Ломбардијом довођење инвеститора у слободне радне зоне. "У ту сврху ћемо заједно са једном од ломбардијских општина учествовати са одређеним развојним пројектима на конкурсима европских фондова. У плану је да се у те пројекте укључе и две општине из Мађарске - Орошхаза и Јаношхалма, са којима Србобран има прекограничну сарадњу", наводи Младеновић. Директор Регионалне развојне агенције Бачке Срђан Везмар каже да је циљ посете повезивање тамошњих малих и средњих предузећа са србобранским. "У Ломбардији су, рецимо, веома заинтересовани за увоз козјег млека и козјег сира, који је тамо деликатес, а код нас се продаје за багателу. С друге стране, нама је понуђена могућност отварања погона на принципу термовалоризатора. Реч је о енергани чије је гориво смеће које не може да се рециклира", наводи Везмар.

У оквиру сарадње са Ломбардијом, у Србобран би ускоро требало да дође чувени светски дизајнер накита Силвано Булгари из Милана. Биће размотрена и могућност да се у Србобрану производи накит са Булгаријевим потписом, сазнају "Новости" од Везмара.

Извор: Вечерње новости