Српски  Magyar 

Србобрану средства за пројекат Центра за социјални рад

У оквиру Конкурса за доделу средстава за најсиромашније општине за подстицање и развој услуга социјалне заштите, побољшање њиховог квалитета и побољшање материјалног статуса најугроженијих категорија становништва, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике доделило је 60.370,910,00 динара представницима 42 локалне самоуправе у Републици Србији. Средства је добила и општина Србобран за спровођење пројекта "Руке подршке" - систем интегрисане неге у кући, који ће реализовати Центар за социјални рад. Уговор са представницима Министарства рада, запошљавања и социјалне политике потписала је Слободанка Градинац, заменица председника општине Србобран.

Конкурсом су подржане општине треће и четврте групе и девастирана подручја, у складу са Уребом Владе Србије о утврђивању јединствене листе развијености региона и јединица локалне самоуправе за 2012. годину. Средства ће се користити за финансирање дневних услуга у заједници: дневни боравак, помоћ у кући, свратишта и друге услуге које подржавају боравак корисника у породици и непосредном окружењу, као и услуга подршке за самосталан живот: становање уз подршку, персонална асистенција, обука за самостални живот и друге врсте подршке неопходне за активно учешће корисника у друштву. Корисници услуга могу бити сва лица која имају потребу за социјалном заштитом. Директни корисници су деца, стари, жртве насиља и друге осетљиве групе. Индиректно, корисници услуга су и одрасла и радно способна лица из породица тешко запошљивих лица и породица лица директно погођених економском кризом, која се могу ангажовати на пословима подршке директним корисницима.

На конкурс се пријавило 65 локалних самоуправа са 65 пројеката. Средства су добиле 42 локалне самоуправе – 37 пројеката се односи на услугу помоћи у кући, 4 пројекта на услугу дневног боравка и један пројекат на услугу персоналне асистенције.