Српски  Magyar 

Сарадња Ломбардије, РРА Бачка и општине Србобран

Председник општине Србобран Зоран Младеновић и директор Регионалне развојне агенција Бачка Срђан Везмар састали су се у Милану са председником Удружења општина Ломбардије Лучијаном Валагуцијем и разматрали неколико модела сарадње ове италијанске регије и општине Србобран, али и других општина Бачке. Пуну подршку успостављању сарадње пружиће, како је речено, Регионална развојна агенција Бачка.

"Ово је била наша друга посета регији Ломбардија. У разговорима је процењено да постији широк спектар могућности за сарадњу у области локалног економског развоја и дефинисали смо неколико конкретних корака. Први је покретање једне академије, тачније серије предавања како би се људи који воде локалне самоуправе у Бачкој упознали са моделима локалног економског развоја које су користиле општине у Ломбардији. Сложили смо се да врло конкретна предавања и радионице буду организоване у општини Србобран, већ од овог месеца. Како нас очекује процес израде нове Стратегије одрживог развоја општине, идеја је да се успешна решења спроведена у Италији покушају спровести, уколико је могуће, и у Срборбану и у другим нашим општинама", рекао је Везмар.

Појашњавајући други облик могуће сарадње, он је истакао да се у Милану разговарало и о заштити животне средине. "Видели смо како је Милано решио проблем загађеног водотока, посебно кроз сарадњу са европским фондовима, попут фонда ИПА 3. Применом нових технологија очистили су животну средину и нама је потребно да се шире упознамо са овим поступцима, посебно у светлу решавања проблема Великог бачког канала. За ово је потребно укључивање општина Кула и Врбас, како би се проблем решавао у целости. Припреме пројеката нас очекују од тренутка када формирамо Канцеларију за локални економски развој, што је у последњој фази. РРА Бачка ће пружити своју подршку изради тих пројеката", рекао је Везмар.

Током посете Италији Младеновић и Везматр су се срели и са интересовањем привредника за развој козарства у општини Србобран, али и шире. Према Везмаровим речима, Италијани су исказали интерес за откуп свежег козјег млека и производа од козјег млека од чак 25 тона на двонедељном нивоу. "Италијани ово млеко тренутно добављају из Португала и наша предност је боља географска позиција и саме цена млека. Тренутно тражимо пословни модел и РРА Бачка је већ кренула у израду плана и анализе оваквог пројеката и шта би била најбоља подршка заинтересованим узгајивачима коза. Морамо креирати подстицаје за њих, мањим делом из локалних буџета а већим из покрајинског, како би им се помогло да оформе или увећају стада или отворе мини млекаре", рекао је Везмар.

Као четврта тачка могуће сарадње разговарано је и о области заштите старих лица кроз развој геронтолошких услуга. "Овај вид сарадње може бити веома интересантан посебно што је тренутно расписан конкурс Европске уније exchange 4, који предвиђа средства за креирање програма за помоћ старим лицима. Покушаћемо да део италијанских искустава али и модела услуга спроведемо овде, како би унапредлили заштиту наших најстаријих суграђана", рекао је Везмар.

Оцењујући посету Италији Зоран Младеновић је истакао да ће успостављени контакти бити додатно продубљени посетом Лучијана Валагуција, председника Удружења општина Ломбардије, Србобрану. "Разговори су били веома добри и реализација наведених пројеката сигурно би добела до још веће и снажније сарадње. Уколико дође до откупа млека произведеног у нашој средини, италијански партнер је исказао интересовање да овде гради и погон за прераду. С друге стране, предавања која организујемо биће на веома високом нивоу, од стране правих стручњака и до сада су била организована само у Санкт Петербургу. Едукација нам је веома важна а предложено  је и да њихов завршетак обезбеђеује сертификате који доносе бодове приликом конкурисања код разних ЕУ фондова. Такође, Личијано Валагуци је показао спремност да нам помогне у проналажењу партнера са којим би се појављивали на европским конкурсима", рекао је Младеновић и додао да општина Србобран креће у агресивнији приступ у потрази за инвеститорима.