Српски  Magyar 

„Руке подршке“ за помоћ старим лицима

Центар за социјални рад општине Србобран почео је јуче реализацију пројекта „Руке подршке“ - систем интегрисане неге у кући. Овога пута пројекат подржава Министарство рада, запошљавања и социјалне политике у износу од 1,3 милиона динара и трајаће до краја 2013. године.

„Ово је нови, додатни корак у развоју услуге помоћи и неге старијих лица до обима који јесте потребан нашој заједници. Овога пута успели смо да организујемо рад пет сарадника и све неопходне материјалне трошкове. Старост као процес доноси специфичне промене у свачији живот и задатак Центра за социјални рад и локалне самоуправе је да на адекватан начин потврдимо хуман однос према старима, а то једино можемо да учинимо тако да им омогућимо што дужи боравак у својим домовима, посебно кроз нашу услугу помоћи. Ефекти су вишеструки, од тога да је заштита старих на овај начин најјефтинија; све друге је скупље, од смештаја до лечења, а поред тога нудимо и посао најосетљивијој групи, незапосленим лицима. Бирамо сараднике које упознамо кроз наш рад, путем разних саветовалишта или кроз доделу социјалне помоћи, и тако жене које имају најсложеније проблеме пред собом, породичне или материјалне, оснажујемо и мењамо њихову улогу у друштву“, оценила је пројекат „Руке подршке“ Бисерка Веселиновић, директорка Центра за социјални рад. Она је посебно истакла да траје седма година од како Центар за социјални рад, уз помоћ локалне самоуправе и других органа власти, непрекидно успева да одржи ову услугу за старе и угрожене особе. „Надам се да ће већ наредног месеца наша служба коју тренутно чини осам сарадница, бити бројнија за три нове“, рекла је Веселиновић.

На пројекту „Руке подршке“ биће ангажоване Борка Тешић, Рената Сеп, Милена Новаков, Татјана Станков и Данијела Купрешчанин, а њима ће помагати и у посао их уводити менторке и дугогодишње сараднице Центра за социјални рад Наташа Шијачић, Светлана Станковић и Велинка Марунић. „Већ седам година наша служба обилази стара лица и пружа им све врсте помоћи које су им потребне, од помоћи у кући, кувања, спремања, набавке хране и лекова, до организовања посете лекарима, банкама и другим местима. Корисника имамо више десетина, а само покретањем овог пројекта у заштиту ћемо увести педестак нових породица. Свака неговатељица има по десетак породица и то је оптимални број који се може квалитетно услужити. Када направимо распоред организујемо се на начин да имамо пуно радно време“, каже једна од менторки Светлана Станковић. Њена колегиница Велинка Марунић истиче да се свакодневним радом у истим породицама гради и дубљи однос и веома често неговатељица брзо постане део нове породице. „Посао је понекад веома напоран, али доноси и задовољство. Лепо је осетити да ваша помоћ некоме стварно значи, гради се однос поверења и веома често се код штићеника задржимо и више од потребног времена. Разговарамо о најобичнијим темама, дружимо се и тако барем на тренутак склонимо у страну свакодневне проблеме штићеника“, каже Велинка Марунић.

Ипак, о овој услузи Центра за социјални рад најбоље говоре саме старе особе које свакодневно примају помоћ од неговатељица. „Неговатиљеце у моју кућу долазе већ две године и ова помоћ ми веома пуно значи. Одвезу ме по пензију, платимо рачуне и заједно идемо у набавку у продавнице, а брину се и о моме здрављу. Воде ме код лекара, мере ми притисак и шећер и доносе потребне лекове. Важно ми је и да видим да ми пружају поштовање, што нама старим лицима треба, и немам ниједну замерку на њихов рад већ само похвале“, рекла је о раду младих сарадница Центра за социјални рад Аница Каћански.