Српски  Magyar 

Семинари за ширење знања и јачање поверења

Другог дана семинара "Знањем до одлуке - Conoscere per decidere", на дневном реду су биле теме из туризма. Предавање "Туризам и природа - места" одржала је др Milena Bertani, шефица програма MAB Biodiversita UNESCO, на тему "Туризам и природа - уметничко и културно наслеђе" говорио је Giuseppe Frattini, председник конфедерације свих културних удружења и установа Ломбардије, док је на тему "Туризам и природа - искуства" излагао Alberto Mazzoleni, председник удружења Еко музеја Италије и председник општине и еко музеја Taleggio. Семинар "Знањем до одлуке - Conoscere per decidere" организује општина Србобран, у партнерству са италијанском регијом Ломбардија, Италијанском Асоцијацијом за Савет Европских Градова и Региона (AICCRE) и Регионалном развојном агенцијом Бачка.

"Мислим да је овај семинар био узајмно користан, важан за домаћине јер се на тај начин практично обавештавају о стварима које се већ користе у Италији, али користан и за нас јер упознајемо нове људе и нове средине. Надам се да су предавања сваког учесника навела на размишљања и радује ме велика заинтересованост људи да уче, стварају, стичу, а када на сто ставимо конкретне идеје и пројекте, корист за све стране биће обезбеђена", оценио је семинар након предавања Luciano Valaguzza, председник AICCRE.

Високу оцену  целом семинару, предавачима и учесницима дао је и председник општине Србобран Зоран Младеновић. "Предавања и теме на семинару имају велики значај не само за општину Србобран, већ и за све општине Бачке, а данас смо као госте имали и професоре из Републике Српске. Желели смо да дамо свима шансу више за успех, а то можемо само ако учимо од најбољих, каква је Ломбардија. У добронамерност ових људи, посебно Lucianа Valaguzzia, смо се више пута уверили. На нама је да искажемо жељу и интерес, а након свих састанака у Ломбардији и овде и у Србобрану, спремни смо да урадимо неколико конкретних ствари. Важно је да у заједничком раду са партнерима из Италије нећемо правити грешке и тако губити време на промашаје, јер ми једино времена немамо. Наш основни циљ је запошљавање што већег броја људи јер је незапосленост недопустиво велика. Верујемо да ћемо наћи адекватну општину за братимљење, такође и заинтересоване пословне људе из Ломбардије који ће имати жељу да улажу код нас", рекао је Младеновић. Према његовим речима, овакви сусрети и семинари граде поверење међу партнерима, а затим долази "просперитетни део када можемо очекивати да заједничким пројектима помогнутим средствима европских фондова, или директним инвестицијама, унапредимо и развијемо локалну средину".