Српски  Magyar 

Србобран прославио Петровдан

Више хиљада Србобранаца, заједно са бројним гостима из региона и суседних држава, обележили су јуче градску славу - Петровдан. Већ од првих послеподневних сати и наступа многих домаћих и страних фолклорних група и хорова, Трг слободе у Србобрану почео је да се пуни посетиоцима, а славску атмосферу додатно су чинили многи штандови у центру града, пуна порта Храма светог Богојављања и насмејана лица посетилаца. Концерти у вечерњим сатима, прво хора Глас не жице, затим Фрајли и на крају трубача Бобана Петровића, уз ватромет, учинили су да Петровдан у Србобрану буде прослављен као ретко када до сада. То није све јер вечерас следе концерти Галије и Ане Штајдохар.

Званични почетак петровданске феште означили су заједно светски познати скулптор и модни дизајнер Силвано Булгари, први човек Лобардије Luciano Valaguzza и председник општине Србобран Зоран Младеновић, који се захвалио свим гостима што су издвојили своје време и посетили Србобран "За Србобран је ово неколико веома важних дана. Уверили смо се да ћемо имати помоћ, да више нећемо бити сами јер смо добили партнере са којима ћемо ићи пред европске фондове. Општина Србобран чврсто иде у том правцу и нека ми не замере околне општине које су у овом тренутку веће, боље и јаче, али мислим да ћемо у том делу, веома брзо, бити неко кога ће требати следити", рекао је Младеновић и честитао свим Србобранцима Петровдан.

Честиткама се прикључио и Lucianа Valaguzza који је искористио прилику и поручио окупљеним да је у Србобрану наишао на изванредне људе. "Када сам пре шест месеци упознао председника Младеновића нисам очекивао да ћемо за овако кратко време успети да организујемо делегацију Ломбардије и посетимо Србобран. У ова четири дана смо урадили доста посла, упознали вредне људе и уверили се да има пуно простора за сарадњу. Да би постигли заједнички чин, а то је мирна и просперитетна будућност за наше заједнице, почели смо једну маратонску трку чији циљ морамо досегнути. Морамо пренети оно што ми знамо добро да урадимо овде код вас, исто и оно што ви добро знате морамо пренети код нас, и резултат неће изостати", рекао је Valaguzza.

Скулптор Силвано Булгари истакао је да и поред честих путовања целим светом, посету Србобрану издваја због познанства са Зораном Младеновићем, а од данас и са песником Пером Зупцем који га је увео у "фантастичну причу о Ленки Дунђерској". "Ова прича ме је толико дотакла да сам пожелео да направим једну скулптуру посвећену овој изванредној особи. Веома сам вам захвалан што сте са мном поделили то осећање и емоцију и дали ми прилику да вам се придружим на прослави. Желео бих све да вас загрлим и хвала мојим пријатељима који су ме довели овде и учинили срећним", рекао је Булгари.

Уз бројне госте из Италије, Петровдан у Србобрану провели су и руководства мађарских општина Јаношхалма и Орошхаза, многих околних општина и разни други гости.