Српски  Magyar 

Представници Ломбардије у Влади Војводине

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски састао се данас са члановима делегације италијанске регије Ломбардије и председником општине Србобран, Зораном Младеновићем. Представници Италијанске асоцијације за савет европских градова и региона Ломбардије (AICCRE) и Асоцијације регионалних посланика Ломбардије бораве у Војводини као гости општине Србобран, уочи традиционалне прославе у овом месту.

„Желимо да интензивирамо односе и успоставимо што бољу сарадњу са Ломбардијом, као што је то већ случај са две италијанске регије - Умбријом и Фриули Венецијом Ђулијом. Интересују нас решења у односима покрајинског и националног нивоа власти, инструменти за убрзање друштвено-економски развоја, као и начини искоришћавања прекограничних средстава. Војводина има потенцијал да буде носилац и један од важних актера у међурегионалној и прекограничној сарадњи у овом делу Европе. То показује и чињеница да од укупних расположивих средстава у оквиру прекограничне сарадње Србије, Војводина апсорбује 86 одсто. Желимо и даље да градимо своју позицију", рекао је покрајински секретар Бугарски, објаснивши да се у Војводини, као доминантне гране, истичу пољопривреда и прехрамбена индустрија, те да је учешће Војводине у укупном извозу Србије око 40 одсто, а 45 одсто свих производних страних улагања која су дошла у Србију пласирана су у покрајини.

Председник AICCRE Luciano Valaguzza изјавио је да жели да чује на који начин би две регије могле да сарађују у циљу побољшања живота грађана. Према његовим речима, Ломбардија осећа значајне последице услед економске кризе, што верује да је случај у већем делу Европе, али је сигуран да након потешкоћа долази напредак. Он је објаснио како Ломбардија настоји да спроведе систем у коме су градови и општине у служби грађана, што је као настојање препознао и у Војводини.

извор: Влада Војводине